En folkekonges liv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KONTAKTEN MED

den spanske kongefamilien var liten. De var jo katolikker», sa en gang kong Olav da han ble spurt som sine forbindelser i den europeiske kongelige familie. Det var bare halve sannheten. Gjennom størstedelen av det forrige århundre var Borbonerne enten abdisert eller støtt ut av det demokratiske fellesskapet i de europeiske kongefamiliene. Som et skadeskutt dyr blir isolert fra flokken, vendte de kongelige sine spanske slektninger ryggen. Det ble en belastning å ha med dem å gjøre.

Derfor vet vi relativt lite om kong Juan Carlos' liv fra tiden før han nærmest egenhendig slo ned et militærkupp i februar 1981 og førte det spanske monarkiet over i en ny fase. Nå har den formidable Iberia-historikeren og Franco-biografen, LSE-professoren Paul Preston gjort oss klokere om denne tiden. Hans bok om kongen kom ut på spansk først, lå i lang tid på bestselgerlistene og har skapt temperamentsfull debatt om nye sider ved Spanias historie. Nå først foreligger biografien på engelsk.

9. November 1948 ankom den ti år gamle Juan Carlos Madrid som følge av en slavekontrakt mellom den eksilerte tronarvingen Don Juan og Franco, Spanias diktator fra 1936. Fem år tidligere hadde kong Alfonso XIII blitt tvunget til å reise fra Spania etter en serie med uheldige politiske manøvrer. Kongssønnen, den liberale Don Juan, trodde han satset riktig da han støttet vestmaktene under annen verdenskrig, i forventning om at Storbritannia og USA ville bidra til å gjenreise monarkiet i Spania. Men kommunistfrykten hos de allierte var sterkere enn respekten for det spanske kongedømmet og Franco ble værende ved makten. Diktatoren tilga aldri Don Juan hans liberale syn og heller ikke hans engelske kontakter, men kunne godt tenke seg en kongelig protesjé, ikke minst for å holde de mange monarkistene i Spania i sjakk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer