DEBATT

DEBATT: Terrorangrepet i Sverige

En forbannet ekkel samtid

Stockholmboerne har vist hva medmenneskelighet og solidaritet betyr.

MINNESTUND: Folk samlet til en minnestund på Sergels Torg i Stockholm søndag.  Foto: Odd Andersen/ AFP /TNB Scanpix
MINNESTUND: Folk samlet til en minnestund på Sergels Torg i Stockholm søndag.  Foto: Odd Andersen/ AFP /TNB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg var på en minnestund i riksdagen. For Zaida Catalán, en jurist og tidligere politiker for Miljøpartiet, nylig drept i Kongo under en undersøkelse av menneskerettighetsbrukk. En fin og følelsesladd seremoni. Jeg var en av dem som sa noen ord. Etterpå plukket jeg opp telefonen og så alle nyhetsmeldingene.Det hadde gått ti-femten minutter. Riksdagen ble stengt ned og det var i noen timer ikke mulig å forlate bygget.

Det er en forbannet ekkel samtid, dette. At mennesker skal drepes og lemlestes mens de vanker på Drottninggata i Stockhold er så forbannet urimelig.

I denne galskapen kan vi nå samtidig konstatere at Sverige er et eksepsjonelt velfungerende samfunn.

Politi-innsatsen var åpenbart ekstremt rask og kraftig. Helsevesenet rykket ut og samlet seg. Informasjonen har gått ut, med få unntak, gjennom aktører som har anstrengt seg for å handle effektivt og korrekt. Både nedstengingen og den gradvise oppstarten av kollektivtrafikken har foregått på ordnet vis. Statsministeren har vært tydelig og balansert.

Fremfor alt har så enestående mange mennesker i Stockholm vist hva solidaritet og medmenneskelighet betyr - hvordan et trygt og organisert samfunn kan ta frem det beste i folk. Det er så rørende å se grupper med mennesker bevege ser rolig og alminnelig gjennom byen. All hjelp er på plass. Den utrolige varmen som stiger frem gjennom sosiale medier og som drukner de durkdrevne haternes forsøk på å kapre stemningen, enn så lenge. Alle mennesker som åpnet sine hjem, tilbyr mat og trøst, tilbyr skyss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer