DEBATT

Debatt: Norsk oljeproduksjon

En fordel at oljen produseres i Norge

Framtiden i våre hender avdekker stor mangel på kunnskap.

BYGGER VELFERDEN: – Det er inntektene fra olje- og gassvirksomheten som gjør velferden vår mulig, skriver administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass i dette innlegget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BYGGER VELFERDEN: – Det er inntektene fra olje- og gassvirksomheten som gjør velferden vår mulig, skriver administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass i dette innlegget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Motstanderne av den norske olje- og gassnæringen prøver å skape et inntrykk av at norsk olje og gass er mindre klimavennlig enn den er og at vi kan greie oss uten inntektene og velferden den bidrar med.

Et innlegg i Dagbladet 5. desember av Christoffer R. Klyve fra Framtiden i våre hender avdekker derimot stor mangel på kunnskap. Det vil være behov for olje og gass i årene som kommer. Spørsmålet er ikke om det skal produseres, men hvem som skal produsere det. Klyve skriver at «FNs miljøprogram (UNEP) la i begynnelsen av november i år fram en rapport som viser at oljelobbyen overdriver hvor mye fossil energi som kan brennes i åra framover». Det viste den ikke. Vi følger prognoser fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Både de og UNEP baserer seg på det samme materialet fra FNs klimapanel.

IEA la nylig fram sine analyser for verdens energibehov i årene som kommer. I deres scenario, der verden holder temperaturøkningen på to grader, vil olje og gass fremdeles måtte dekke over 40 prosent av verdens energibehov i 2040. Bloomberg har lavere anslag, men også de med en betydelig andel olje og gass også i 2040. Selv om det er gledelig og helt nødvendig at det vil være stor vekst i fornybar energi i årene som kommer, vil det ikke kunne dekke inn den store veksten i behovet for energi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer