Debatt: Norsk oljeproduksjon

En fordel at oljen produseres i Norge

Framtiden i våre hender avdekker stor mangel på kunnskap.

BYGGER VELFERDEN: – Det er inntektene fra olje- og gassvirksomheten som gjør velferden vår mulig, skriver administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass i dette innlegget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BYGGER VELFERDEN: – Det er inntektene fra olje- og gassvirksomheten som gjør velferden vår mulig, skriver administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass i dette innlegget. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Motstanderne av den norske olje- og gassnæringen prøver å skape et inntrykk av at norsk olje og gass er mindre klimavennlig enn den er og at vi kan greie oss uten inntektene og velferden den bidrar med.

Et innlegg i Dagbladet 5. desember av Christoffer R. Klyve fra Framtiden i våre hender avdekker derimot stor mangel på kunnskap. Det vil være behov for olje og gass i årene som kommer. Spørsmålet er ikke om det skal produseres, men hvem som skal produsere det. Klyve skriver at «FNs miljøprogram (UNEP) la i begynnelsen av november i år fram en rapport som viser at oljelobbyen overdriver hvor mye fossil energi som kan brennes i åra framover». Det viste den ikke. Vi følger prognoser fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Både de og UNEP baserer seg på det samme materialet fra FNs klimapanel.

IEA la nylig fram sine analyser for verdens energibehov i årene som kommer. I deres scenario, der verden holder temperaturøkningen på to grader, vil olje og gass fremdeles måtte dekke over 40 prosent av verdens energibehov i 2040. Bloomberg har lavere anslag, men også de med en betydelig andel olje og gass også i 2040. Selv om det er gledelig og helt nødvendig at det vil være stor vekst i fornybar energi i årene som kommer, vil det ikke kunne dekke inn den store veksten i behovet for energi.

IEA viser ikke bare at det vil være et stort behov for olje og gass framover, men også at det er forenlig med å begrense temperaturstigningen til godt under to grader. Klyve er upresis i måten han omtaler «Brennpunkt» sitt program om norsk olje og gass. Det «Brennpunkt» viste var at to enkeltfelt i Saudi-Arabia hadde lavere utslipp enn det norske gjennomsnittet. Saudi-Arabia rapporterer ikke inn sine gjennomsnittstall, noe som gjør det vanskelig å si hvor mye de faktisk slipper ut. Vi har lenge etterspurt større åpenhet om disse tallene, nettopp fordi skal være mulig å sammenlikne enkeltland med hverandre. Det vi vet er at norsk sokkel er helt i verdenstoppen på lave utslipp per produserte enhet, og «Brennpunkt» motbeviste overhode ikke det.

Så lenge verden trenger olje og gass er det en fordel for klimaet at det produseres i Norge, ikke i land som gjør det på en mindre miljøvennlig måte. Og, det er vel neppe heller en ulempe om Norge kan videreføre det høye velferdsnivået som vi alle har glede av og er stolte av. Det er inntektene fra olje- og gassvirksomheten som gjør denne velferden mulig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.