Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En forfatter er født

Sorgen over en lillebrors død er temaet i debutanten Mirjam Kristensens (22) roman «Dagene er gjennomsiktige». Som er begynnelsen på et langt forfatterskap, hvis Mirjam får det som hun vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sikker på at jeg har fått til noe godt her. At jeg har skrevet noe som er annerledes, men det føler vel alle. Likevel er jeg ikke så bekymret for anmeldelsene, sier Mirjam, uten å virke det spor selvgod.

Ikke selvopplevd

Historien fortelles av Sofie, som ikke bare opplever å miste broren sin, men som må leve videre i den sønderknuste familien.

- Å miste et barn er noe som har rammet mange, enten det er helt nært eller lenger ute. Men selv om temaet er trist, så er ikke teksten det. Sofie bruker et barns nøkterne språk. Da jeg fant det språket løsnet alt. Historien til Sofie er ikke selvopplevd, men man kjenner jo til sorgen likevel. Alle har opplevd å miste noen, sier Mirjam. Hun opplevde alle forfatterspirers drøm da forlaget antok manuset hennes på flekken.

- Det har gått veldig fort alt sammen. Det er sterkt å tenke på at nå kan hvem som helst få tak i boka og lese den. Mamma var en av de første som fikk lese den, og hun gråt og gråt og syntes den var helt fantastisk.

Student

Mirjam skrev «Dagene er gjennomsiktige» i fjor sommer, hjemme på ferie hos foreldrene i Lyngdal.

- På et lite sted som Lyngdal vil det nok bli lagt merke til at jeg har gitt ut en roman. I Bygde-Norge er jo kultur synonymt med idrett, så jeg har alltid vært litt spesiell med alle bøkene mine.

Mirjam har flyttet til Oslo hvor hun studerer litteraturvitenskap og jobber på bibliotek. Med sine 22 år er hun den yngste romandebutanten i høst.

- Jeg trodde ikke det var uvanlig å være så ung, men det er mange som kommenterer alderen min. Det er noe jeg ikke tenker på selv. Jeg vil jo ikke at folk skal bli imponert bare fordi jeg er så ung, sier Mirjam.

UNG DEBUTANT: Mirjam Kristensen (22) er høstens yngste romandebutant.