«En forfatter som har satt mye på spill»

Vigdis Hjorth hedres med pris og 300 000 kroner.

FIKK PRIS: Vigdis Hjorth fikk i dag Gyldendalprisen for 2010. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
FIKK PRIS: Vigdis Hjorth fikk i dag Gyldendalprisen for 2010. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Vigdis Hjorth havnet i dag i svært godt selskap, da hun ble tildelt Gyldendalprisen for 2010. Prisen på 300 000 kroner hedrer hvert år et betydelig norsk forfatterskap. Blant tidligere prisvinnere finner vi forfattere som Dag Solstad, Kjartan Fløgstad og Jon Fosse.

Vigdis Hjorth er første kvinne på sju år som får prisen, og bare nummer tre siden den fikk navnet Gyldendalprisen i 1996.

Før det het den Gyldendals legat, og har blitt delt ut helt siden 1934.

Utfordret forfatterrollen
I sin tale til prisvinneren sa legatstyrets leder, kritiker Tom Egil Hverven, at Vigdis Hjort har «som kanskje ingen annen norsk forfatter i sin generasjon, utforsket, utvidet og utfordret selve forfatterrollen».

Du finner hele talen her.

Hverven la blant annet vekt på Hjorts erotiske diktining på 90-tallet, med bøker som «Fransk åpning» og «Tungekysset».

«Prisvinneren iscenesetter det erotiske, mellom romanenes diktning og en selvutleverende, men kontrollert lek med massemedienes bekjennelsessjangre. Leken vendes dermed til en kritikk av de samme mediene,» sa Hverven.

Kjærlighet på Cuba
Med den siste romanen, «Snakk til meg», som kom i fjor høst, mener legatstyret at Vigdis Hjorth har løftet nivået i sitt forfatterskap. Boka handler om bibliotekaren Ingeborg, som forelsker seg i en cubaner og må kjempe mot et uendelig byråkrati for å få ham til Norge.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger mente at boka var sjeldent gjennomført stilistisk, men likevel ikke en av Hjorths beste romaner.

Hjorth debuterte som forfatter i 1983, med barneboka «Pelle-Ragnar i den gule gården». Siden har hun gitt ut over 20 bøker for både barn og voksne.

«Vi snakker om en forfatter som har satt mye på spill, som har våget mye. Og gitt mye. Det er på tide å gi noe tilbake,» avsluttet Tom Egil Hverven i sin tale til vinneren.