En forfatters fascinasjon

Vakker og kald bok om ting Kjartan Fløgstad er opptatt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Sommeren 1938 la en gruppe sovjetiske ingeniører og arbeidere ut på reise til en av verdens absolutte utposter. De skulle sette i gang gruvedrift ved fjellet Pyramiden på Svalbard. Utbyggingen fortsatte gjennom hele etterkrigstida, til gruvebyen til slutt sto som et lite planøkonomisk vidunder innerst i Billefjorden, komplett med kulturpalass, skole, svømmehall og Svalbards eneste gressplen langs paradegata midt i byen. Byggearbeidene fortsatte selv om sovjetsystemet forvitret: Så seint som i 1997 ble svømmehall og hotell pusset opp. Før alt plutselig var over: Den 1. oktober 1998 måtte Pyramidens innbyggere forlate hjembyen sin. Tilbake lå lekene strødd rundt på gulvet i klasserommet, bøkene stablet i bibliotekhyllene, tannlegestolen klar for neste pasient.

Slik har byen stått siden. Overlatt til isbjørner, smeltevann og turister. Samt den ikke ukjente norske forfatter Kjartan Fløgstad. Hans bok av året er et «portrett av en forleten utopi» – en lærd og melankolsk meditasjon over det som engang var «den mest fullkomne kommunistbyen i verden», høyt oppe under nordlyset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer