Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

En forhåndsreportasje fra framleggelsen av Statistikklovutvalgets rapport

Hva er det egentlig de håper på, innvandringskritikerne, når statistikklovutvalget skal legge frem rapporten sin 15. mars?

PÅ FORSKUDD: Jeg har tillatt meg å dekke denne begivenheten selv om den ikke har funnet sted ennå. Her kommer altså en reportasje fra fremleggelsen av Statistikklovutvalgets rapport noen måneder på forskudd. Foto: NTB Scanpix
PÅ FORSKUDD: Jeg har tillatt meg å dekke denne begivenheten selv om den ikke har funnet sted ennå. Her kommer altså en reportasje fra fremleggelsen av Statistikklovutvalgets rapport noen måneder på forskudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne høsten ble rar. Noe av det rareste i mine øyne var at hele den innvandringskritiske høyrefløyen skulle bli lidenskapelig opptatt av statistikklovutvalget. At en gjeng grå økonomer og statistikere som skal «gjennomgå den norske statistikklovgivningen i lys av de omfattende endringene som har funnet sted i rammeverket for norsk statistikkproduksjon og foreslå eventuelle endringer i regelverket» ble popstjerner i spaltene til Document.no og Human Rights Service.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men hva er det egentlig de håper på, innvandringskritikerne, når dette utvalget skal legge frem rapporten sin 15. mars? Jeg har tillatt meg å dekke denne begivenheten selv om den ikke har funnet sted ennå. Her kommer altså en reportasje fra fremleggelsen av Statistikklovutvalgets rapport noen måneder på forskudd:

Plenumssalen i R4 er breddfull av spente mennesker. Alle er tilstede. Her er Hans Rustad, Document-redaktøren, og selvsagt Gunnar Stavrum, som har greid å snike seg inn etter at døren ble lukket. Rita Karlsen og resten av Human Rights Service-staben sitter og småhvisker mens de drikker ferdig Espresso House-lattene sine. Det er ikke til å unngå å få med seg hva de snakker om. Bruddstykker som «fem fulle fly med somaliere hver dag» og «snart en minoritet i eget land» røper at denne gjengen i utgangspunktet er svært interesserte i innvandring.

Noen rader lengre bak sitter selveste Kjetil Rolness og sjekker mobilen sin. Bak ham igjen sitter hele kommentarfeltet hans i t-skjorter med «I <3 ERLING HOLMØY» på brystet. Enda lenger bak i salen sitter Mazyar Keshvari og hoster. Han blir tilbudt en halspastill av en omtenksom Halvor Fosli, og det var jammen til rett tid for nå kommer en dresskledt person inn døren.

I det Statistikklovutvalgets leder entrer podiet bryter jubelen løs. FpU-ungdommen bakerst i salen prøver seg på et taktfast «STATISTIKKLOVUTVALGET! STATISTIKKLOVUTVALGET!» men ordet har så mange stavelser at publikum snart gir opp forsøket. Etter et drøyt minutt roer gemyttene seg og en mann med mange enstavelsesnavn introduserer seg selv.

Så begynner framlegget. Mandatet gjennomgås. Det refereres tørt til en hundreår gammel lov og til en offentlig utredning fra slutten av 1980-tallet. Publikum sitter stille, men noen begynner å vri seg utålmodig på stolene. Etter 20 minutter er iveren byttet ut med kjedsomhet.

Noen rekker opp hånden selv om ingen har åpnet for spørsmål. Lenge sitter publikum og ser brydd bort på den hevede hånden som sakte tømmes for blod.

Til slutt reiser en mann seg og avbryter framlegget med en nasal og alt for høy stemme. Mannen er skribent i nettstedet Resett og lurer på om utvalget har tatt stilling til forbud mot nikab i det offentlige rom. Utvalgets leder svarer bryskt at dette ligger utenfor mandatet, og fortsetter sin gjennomgang av prinsipper for prising av byråets eksterne oppdrag.

Etter dette går piffen ut av forsamlingen. En etter en tar de med vesker og jakker og forlater salen. Lydløst forsvinner de ut i nedsnødde gater som gradvis – prosentpoeng for prosentpoeng – overtas av muslimene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!