DEBATT

Skripal-saken:

En forhastet utkastelse

Med dagens spente situasjon mellom NATO og Russland kan det være klokt å tenke seg om to ganger før man plasserer skyld og straff.

UTVIST: Norge utviste i mars én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo som reaksjon på giftangrepet i Storbritannia.
 

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UTVIST: Norge utviste i mars én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo som reaksjon på giftangrepet i Storbritannia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Har Norges ønske om å være en lydig og god alliert ført oss til en forhastet utkastelse av en russisk diplomat før adekvate bevis har blitt framlagt?

De siste ukenes gjensidige utkastelser av diplomater fra Russland og flere NATO-land berører mange viktige problemstillinger vi med fordel burde diskutert mer.

Det er riktig å reagere på tilfeller hvor stater begår snikmord på andre staters territorium. Dersom dette er tilfellet, er utsending av diplomater et mildt tiltak for å markere at det er uakseptabelt å krenke staters suverenitet på et så alvorlig vis. Ingen stat har rett til å myrde på andres territorium.

Likevel er måten avgjørelsen ble tatt problematisk. Det har foreløpig ikke blitt lagt fram entydige bevis for offentligheten som slår fast at Russland står bak giftangrepet. Dette vises også i hvilke land som har valgt å ta affære: Ingen asiatiske, afrikanske, eller latinamerikanske land har hittil kastet ut noen russiske diplomater.

Dette utelukker ikke at Russland står bak, men bevisbyrden bør ligge på dem som anklager noen for en forbrytelse – ikke omvendt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer