Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En forjævlig jobb

Knut Olsen og «Redaksjon 21» er omsider tilbake på skjermene våre, og hverdagens rytme er gjenopprettet. For «Redaksjon 21» er blitt like viktig for kveldsrutinene som Dagsrevyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det minste når store nyheter skal debatteres og analyseres. Selvsagt var det tragedien i Barentshavet som var hovedtema for Olsen i går, akkurat som dagen før. Reportasjene fra Murmansk og Barentshavet er informative, seriøse og presentert med en journalistisk tyngde som enda en gang beviser at store nyheter er noe NRK er best på.

I studio hos Knut Olsen var Kjell Grandhagen, pressetalsmann for Forsvarets overkommando, dypvannsdykker Jon Evjen og Geir Flikke, forsker fra NUPI. Sterkest inntrykk gjorde uten tvil Jon Evjen. Han er en av dykkerne som kanskje skal ned til «Kursk» og hente ut de døde. En forjævlig jobb, fastslo Knut Olsen. - Ja, bekreftet Evjen. - Men noen må gjøre den. Og hvis det kan føre til at de pårørende får fred, vil jeg gjerne bidra.

Med fare for egen helse, både fysisk og psykisk, er altså denne unge mannen villig til å «svømme rundt i en flytende stålkiste med kanskje 130 lik», for å si det med Knut Olsen. Og igjen får vi bekreftet at når katastrofen rammer, skjer det noe med mennesket. I hvert fall noen av oss. De som gjør de rette tingene for at andre skal få det bittelitt bedre. Knut Olsen lurte på om det er prestisje blant dypvannsdykkere å få et slikt oppdrag. Et spørsmål på grensen til det utidige. En eventuell prestisje må fortone seg fjern når man svømmer rundt i mørket der nede i det kalde vannet med bare 20 centimeters sikt. Ingenting annet enn medmenneskelighet og vissheten om at man bidrar til å tilføre noe godt i all sorgen kan vel drive folk til noe sånt. Ifølge Knut Olsen hadde «Redaksjon 21» snakket med flere dykkere som sier at de ville betakket seg for å gjøre en slik jobb. Og krisepsykiatere roper varsku om faren for langtidsbivirkninger. Men Jon Evjen blunket ikke engang. - Jeg stoler på arbeidsgiveren min. Hvis Stolt Offshore sier at det er trygt å gå ned, så går jeg ned.

Det er godt å vite at det fins sånne mennesker.