DEBATT

Listhaug i Sverige:

En forklaring til Söta bror

Beklager for at vi roter slik om dagen. Forhåpentligvis klarer vi å rydde opp i rotet om to uker.

PÅ REISE: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte i dag Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ REISE: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte i dag Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sverige, beklager at det virker som om vi roter litt om dagen. Vår integreringsminister ville komme på besøk for å vise nordmenn hvor forferdelig Sverige er. Så fikk dere visstnok beskjed fra norsk hold om at ministeren ikke representerer den norske regjeringa allikevel.

Det er en litt uvanlig form for diplomati, men så har også Norge en uvanlig regjering. Vi har nemlig i fire år hatt et nytt styresett, kalt «blåblå regjering». Denne styringsmodellen er basert på at fire partier som misliker hverandre sterkt, later som om de ikke styrer landet sammen.

Statsministeren fra Høyre later som om det ikke har noe å si hva ministeriene hennes sier, så vi må alltid dobbeltsjekke hva regjeringa egentlig mener. Regjeringspartiet FrP later som om de ikke sitter i regjering, og sier stort sett hva de vil. De to støttepartiene Venstre og KrF sier at de avskyr regjeringa (eller i alle fall deler av den) og vil ikke anerkjenne at de støtter regjeringa. I disse dager går de til valg på å kaste regjeringa og på å gi den fire nye år, samtidig.

Det er lett å misforstå, og tro at den norske regjering mener noe bare fordi et medlem av regjeringa sier det. Men slik er det ikke lenger. Når en norsk minister sier noe oppsiktsvekkende, som for eksempel at Sverige er et mislykka land fullt av no-go-zones, ødelagt av innvandring og ute av kontroll, så betyr det ikke at regjeringa mener dette.

Sylvi Listhaug er nemlig ikke alltid minister i Norge. Av og til er hun bare Frper. Sånn er det med hele regjeringa. Ministerene våre er ikke alltid ministere i gjerningsøyeblikket. Hvis finansministeren sier seg enig i at menneskerettighetene skal settes til side overfor asylsøkere, så er det ikke sikkert hun var finansminister akkurat da hun sa det. Hun kan ha gjort det på fritiden. Hvis justisministeren mener at klimaendringer ikke finnes og pedofile bør tvangskastreres, så kan det ha vært i lunsjpausen.

Og når støttepartiene sier at de avskyr alt regjeringas medlemmer sier, og at høyrepopulisme er en trussel mot Europa, så betyr ikke det at de ikke vil stemme for Regjeringas neste statsbudsjett. Bare fordi man er uenig om alle de viktigste sakene i politikken, betyr ikke at man ikke kan samarbeide. Tross alt får de viktige gjennomslag, som at bokstaven K ikke skal fjernes fra det norske alfabetet. Vi forstår at det kan være vanskelig å venne seg til at den norske regjeringa har minst to, av og til fire-fem ansikter. Det har vært forvirrende for oss også. Men man venner seg til alt.

Som dere kanskje husker, meldte vi oss ut av unionen med dere fordi dere ikke ville la oss ha vår egen utenrikspolitikk. Vi innser at det kanskje har gått litt langt. Vi har blitt så glade i å ha en egen utenrikspolitikk at vi har begynt å ha to-tre forskjellige utenrikspolitikker samtidig. Men kanskje trenger dere ikke tenke så mye på dette. Forhåpentligvis klarer vi å rydde opp i rotet om to uker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer