En forsiktig nedtrapping

Justisministeren ser ikke ut til å ha en klar plan for hvordan han skal komme ut av midlertidigheten.

JUSTISMINISTER:  Anders Anundsen (Frp).
JUSTISMINISTER: Anders Anundsen (Frp).Vis mer
Meninger

Justisminister Anders Anundsen forlenger politiets midlertidige bevæpning i nye fire uker. Det kom ikke som noen overraskelse. Men etter å ha fått hard kritikk gjennom sommeren for sin stadige forlenging av politiets midlertidige bevæpning i til sammen ti måneder, var han nødt til å gjøre noe. Som Dagbladet har skrevet tidligere, har situasjonen gått på tilliten løs.

Bjørndal redegjorde for trusselvurderingen som ligger bak. Den er uendret, og logikken er da at bevæpningen må fortsette. Det har Stortinget godkjent. Men det er en knapt og utydelig redegjørelse PST kommer med. Det er problematisk at vi ikke vet mer om hva som ligger bak en så viktig avgjørelse. Stortinget har ikke vært fornøyd med informasjonen de har fått.

Stortinget har slått fast at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet. Da blir det problematisk når en midlertidig løsning drar ut i tid, uten en nedtrapping i sikte. Det nærmer seg en permanent situasjon, og da må Stortinget kobles inn.

Denne gang har justisministeren gått grundigere til verks og innhentet en risiko- og sårbarhetsanalyse fra alle politidistrikter. Hva som står i analysen er hemmelig, men konklusjonen av den siste runden med debatt og informasjonsinnhenting er i praksis en oppmykning i bevæpningen: Politidirektøren skal utarbeide retningslinjer for hvilke oppdrag som kan gjennomføres ubevæpnet. Dette kan være oppdrag som skolestart og idrettsarrangementer. I tillegg skal bruk av elektrosjokkpistol utredes og avfyrte vådeskudd rapporteres. En bekymring her er at nye metoder kan medføre nye problemer.

Det uroer oss at justisministeren fortsatt ikke ser ut til å ha en klar en plan for hvordan han skal komme ut av midlertidigheten, i det sannsynlige scenariet at det nåværende trusselnivået blir normalen. Regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en vurdering av hvordan Stortinget kan involveres når politiet bevæpnes over lengre tid. Overfor Dagbladet antyder justisministeren at han kan være åpen for både tidsintervaller og mellomløsninger. Dette er diskusjoner som han allerede burde ha involvert Stortinget i. Justisministeren kan ikke somle med dette.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.