REAGERER: «Du er statsråd i en regjering som angriper store grupper på rekke og rad», skriver Kristiansen til Robert Eriksson. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: «Du er statsråd i en regjering som angriper store grupper på rekke og rad», skriver Kristiansen til Robert Eriksson. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

En fot inn, begge føtter ut

Først var det kvinnene, med reservasjonsretten, så var det bøndene og kommunene, nå er det arbeiderne. Da må det ikke overraske deg at vi reagerer.

Meninger

Det nytter ikke å gjøre porten inn i arbeidslivet høy, når bakdøren er tilsvarende vid.

Regjeringen ønsker å åpne for mer bruk av midlertidige stillinger. I Dagbladet 13. juni skriver arbeids- og sosialminister Robert Eriksson at forslaget skal gi arbeidsledig ungdom en fot innenfor arbeidslivet. Realiteten er en helt annen.

Arbeid for alle og et godt og inkluderende arbeidsliv er det overordnede målet for LOs politikk. Det er ikke noe vi heller ønsker enn å inkludere såkalt utsatte grupper, ungdom, funksjonshemmede, innvandrere og andre grupper som sliter med å få innpass. Forslagene til Eriksson bidrar ikke til bedre inkludering, men til å angripe tryggheten for vanlige arbeidsfolk.

Eriksson tror han skal klare å inkludere flere sårbare grupper i arbeidslivet med sitt nye forslag, men det er ingen ting som tilsier at flere vil få arbeid med regjeringens forslag til endring. Ny forskning viser gjennomgående at økt mulighet for midlertidige stillinger reduserer antallet faste stillinger, og ikke øker samlet sysselsetting.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Vi vet at sammenliknet med fast ansatte opplever midlertidig ansatte langt hyppigere arbeidsledighet. Vi vet også at i land med høyere grad av midlertidighet, er det vanskeligere å få fast jobb. Det har vi blant annet sett i Sverige. I Tyskland, med en langt høyere grad av midlertidige enn i Norge, tjener disse gruppene langt mindre enn andre grupper i arbeidslivet. Er det dette Eriksson ønsker? Et A-lag med faste, trygge jobber, og et B-lag med utrygge, dårlig betalte jobber?

Regjeringen sier at dette forslaget gir mer fleksibilitet, men for hvem? For arbeidsgiverne, som med loven i hånd kan erstatte faste stillinger med midlertidige. Dere sier at dette vil hjelpe utsatte grupper, men de funksjonshemmedes organisasjoner er imot det. Dere sier dette vil hjelpe flere inn i arbeidslivet, men våre fremste forskere fastslår at dette ikke virker i de landene som har prøvd det. Dette gir ikke flere arbeidsplasser, men mer midlertidighet.

Robert Eriksson, mye vann har rent i Akerselva siden vi gikk tur i november i fjor. Du har lansert et forslag som gir sjefen makt til å kunne pålegge arbeidstakerne mer overtid, jobbe oftere i helgene og jobbe flere lengre arbeidsdager. Du er statsråd i en regjering som angriper store grupper på rekke og rad. Først var det kvinnene, med reservasjonsretten, så var det bøndene og kommunene, nå er det arbeiderne. Da må det ikke overraske deg at vi reagerer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.