KOMMENTARER

En fransk revolusjon

Har økonomifaget fått sitt klimapanel i Thomas Piketty? Skeptikerne sliter med å tilbakevise funnene, skriver Marie Simonsen.

GOD DIALOG:  Ap-leder Jonas Gahr Støre er en av mange Thomas Piketty-fans. Her fra Piketty-foredrage i Universitetets Aula i regi av tankesmien Agenda. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
GOD DIALOG: Ap-leder Jonas Gahr Støre er en av mange Thomas Piketty-fans. Her fra Piketty-foredrage i Universitetets Aula i regi av tankesmien Agenda. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Økonomiens rockestjerne, blir han lansert som når han besøker Oslo som snarest til fulle hus. Jeg vil påstå at det er en stor overdrivelse etter å ha hørt ham forelese og spist lunsj med ham i går. Ingen vil mistenke ham for å knuse plansjer på hotellrommet. Derimot er han en hardt arbeidende økonom som har kommet med etterlengtet dokumentasjon om et tema politikere har kranglet om i mange tiår, og som kan snu opp ned på den politiske samfunnsanalysen. I hvert fall i vesten.

Det har gjort ham til et fenomen, Ingen økonom har hatt slikt gjennomslag på så kort tid. Enig, eller uenig, nå må alle politikere forholde seg til Piketty.

Franskmannen kommer med en kald hjerne og harde fakta.15 års forskning og innsamling av data om inntekter og formuer i 20 land over en drøy 100 års periode, er revolusjonen som har rystet økonomifaget og synet på kapitalismen, intet mindre. En Nobelpris venter, spås det, og oddsen er vel ikke høy om du følger tipset.

Det er særs dårlig nytt for høyresida over hele verden av den enkle grunn at hans forskning tilbakeviser noen av deres grunnteorier som også den blå regjeringen forfekter. I USA kjemper republikanerne mot Piketty som om det sto om livet, og det kan det gjøre om hans syn får fotfeste på samme måte som Keynes i etterkrigstida. Økonomifaglig hegemoni er politisk makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer