En fredspris til barn og unge

Ingress

Meninger

Nobels fredspris er i år delt mellom to personer, Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay, som - på hvert sitt vis - kjemper for barn og unge og for deres rett til en oppvekst hvor de får gå på skole og ikke blir utnyttet i barnearbeid. De fører begge en kamp mot undertrykking og utbytting av barn og unge.

Malala Yousafzai, bare 17 år gammel og den yngste prisvinneren noensinne, har kjempet for jenters rett til utdanning i et pakistansk samfunn, hvor fanatiske religiøse som Taliban og andre ser på dette som så farlig at de forsøkte å ta livet av henne for å fjerne et farlig forbilde. Og hun har med klar tale framført sitt budskap verden over, også i FNs Hovedforsamling.

60 år gamle Kailash Satyarthi har, med fredelige virkemidler i Gandhis ånd, i årevis kjempet mot grov utnytting av barn for økonomisk vinning. I India har han fått gjennomslag for reformer i lovverket, og han har bidratt til internasjonale avtaler om barns rettigheter. Antall barnearbeidere er på vei nedover, men fremdeles snakker man om 168 millioner barn som utnyttes verden over.

Begge prisvinnerne hylles nå av sine lands regjeringer. Men i begge samfunn har de møtt stor motstand fra sterke krefter.

Årets tildeling sender ut mange budskap, tilsiktet eller ikke. Det er en delt pris mellom erkefiendene Pakistan og India, som stadig strides om Kashmir, hvor flere ble drept i trefninger denne uka. Det er en pris for å bygge bru og dempe spenningene mellom de to landene. Det er også en pris som er delt mellom muslimer og hinduer.

Bak dette ligger det en fredspris til kampen mot ytterliggående og tilbakeskuende politiske krefter som misbruker religion. De finnes både i muslimenes og hinduenes rekker. I dag ser vi dem først og fremst i bevegelser som Taliban, al-Qaida, Den Islamske Staten (IS) og Boko Haram. Vi ser det også på landsbygda i India, og andre steder, hvor man vil unngå å fø på jentebarn.

Skolegang i stedet for barnearbeid gir økonomisk og sosial utvikling, frigjør jenter og bidrar til fred. I dette har Nobelkomiteen truffet et godt valg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.