En frelser er oss innstilt

Hadde jeg vært ham, ville forventningspresset holdt meg våken om nettene.

MESSIAS: «Med Jonas Gahr Støre innstilte valgkomiteen på en Messiahs som skal frelse partiet», skriver Mediaas. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
MESSIAS: «Med Jonas Gahr Støre innstilte valgkomiteen på en Messiahs som skal frelse partiet», skriver Mediaas. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre ble innstilt og valgt som ny leder av Arbeiderpartiet. Det er jeg svært glad for. Han seiler inn på en bølge av forventninger så høy og så kraftig at det nærmest er som en tsunami. Hadde jeg vært ham, ville forventningspresset holdt meg våken om nettene. Forventingsbølgen ble kanskje ikke utløst av et politisk jordskjelv, men et enormt press hadde bygget seg opp i gnisningene mellom politikkens største og tyngste kontinentalplater: Forventninger og realiteter. Det ene er drømmenes land og visjonenes hjemstavn, det andre en skjærgård med mange holmer og skjær, hurtig skiftende strømmer av opinion og mye tåketale som hemmer sikten. Mange politiske seilaser har endt i forlis her.

Forventningspresset lå på Jens Stoltenberg, om et samfunn med hurtigtog, mer penger til forskning, drastiske kutt i klimagassutslipp, elektrifisering av sokkelen og vern av Lofoten, vann i svømmebassengene, fjerning av fattigdommen, eller var det fattigdom, det var visst en forskjell på de to ordene, en satsing både på by og land, på velferdsstat og fellesskapsløsninger, bedre kår for det private næringsliv og selvfølgelig først og fremst full sysselsetting. Dette politiske eventyret kalles den første Soria Moria-erklæringen. Oppfølgeren, Soria Moria 2, kalles blant onde tunger for Statsministerens kontor 1. Noe skjedde med hastigheten, og kanskje også retningen. Vi vet hvilken kurs som skal settes for å unngå budsjettunderskudd i 2050, men har ikke formulert andre visjoner om hvordan livet skal leves i det året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer