En fri mann

Morgan Freeman fikk aldri suksess som skuespiller da han ønsket den som mest. Hollywood-drømmen realiserte seg da han fylte 50.

Freeman skulle bli yrkesmilitær etter annen verdenskrig. Han var 18 år og forberedte seg på å bli pilot i Air Force One.

- Jeg ville ha et maskingevær, og jeg ville fly. Jeg ville bli en helt, forteller Freeman.

- Men da jeg først kom inn i et fly, skjønte jeg: «Oh, dette er virkelighet. Og denne bomben kan jeg utløse og dermed ødelegge mange mennesker». Jeg fant ut at dette ville jeg ikke bruke livet mitt på, og jeg reiste til California og Hollywood.

Morgan Freeman er i godt lynne da vi møter ham på Mondrian hotel på Sunset Boulevard denne tidlige morgenen. Han virker som Hollywoods mest takknemlige intervjuobjekt her han sitter med nyklippet, halvgrått skjegg, i mørk blå blazer og nystrøket hvit skjorte. Bare gullringene i begge ørene bryter hans konservative stil.

FORNØYD: Freeman har grunn til å være fornøyd: I en alder av 65 år er han, i motsetning til de fleste av sine kolleger i pensjonsalder, mer aktiv enn noen gang. I helga har han sammen med Ashley Judd norgespremiere på «High Crimes», og i over seks uker har han sammen med Ben Affleck advart om hva som kan skje hvis en atombombe kommer på avveie i filmen «Det absolutte mareritt». Og han har signert kontrakter for ikke mindre enn fem nye filmer.

- Jeg kom hit allerede i 1959, jeg ville prøve meg, men min Hollywood-drøm gikk alt annet enn bra.

Han flyttet fra filmbyen allerede året etter, og hadde ingen planer om å komme tilbake. Han ga opp målet om å bli en filmstjerne, og hadde ingen illusjoner om å bli en personlighet som Hollywood higet etter å få på filmsettet.

AVSLAPPET: Den gangen var Los Angeles en ganske avslappet by, men da som nå fikk du ikke så mye som en date uten å ha en feit bil.

Morgan Freeman

Født 1. juni 1937 i Memphis, Tennessee.

Tjenestegjorde i fem år i USAs luftforsvar.

Ga opp Hollywood i 1960, men fikk etter hvert en sterk teaterkarriere.

Medvirket i barne-TV-serien «The Electric Company» på 70-tallet, og var også innom såpeserier.

Fikk sitt gjennombrudd på det store lerretet i «Street Smart» i 1987.

Har fått tre Oscar-nominasjoner.

Har fire barn, fra sitt første ekteskap.

Eier og driver produksjonsselskapet Revelation Entertainment.

Er i en alder av 65 år aktuell med to filmer på kino i Norge nå, og har sagt ja til roller i fem nye filmer.

- Jeg var blakk, og ikke hadde jeg råd til noe på fire hjul før etter ett års tid. Da hoppet til gjengjeld jentene fra trærne inn i min hvite kabriolet, humrer Freeman.

Likevel dro han til New York. Broadway sydet, amerikanerne var ikke redde for å bruke penger - og jobbene sto i kø for den unge skuespilleren som var så god til å danse.

- Savner du den tida?

- Om jeg savner å kjempe for hver bidige rolle, å ikke vite om du hadde penger neste dag og om det var mat på bordet neste uke?

Han har allerede svart på spørsmålet, men understreker:

- Nei, jeg lengter ikke tilbake til den tida, selv om det var interessant og lærerikt. Det er mye morsommere nå når jeg møter folk som synes jeg er like talentfull som jeg selv synes, og som synes jeg er «hot shit», sier Freeman. Han ler.

- Det virker som om det er så enkelt, så naturlig for deg å stå foran kamera, eller på ei scene. Er det tilfelle?

- Jo, jeg kan dette. Jeg har det i hele kroppen min. Dette er mitt talent, men gudene skal vite at det er mye jeg ikke kan. Alt jeg har å gjøre er å åpne meg opp for karakteren som noen andre har skrevet og skapt, sier Freeman, og synes i grunnen at skuespill er ingenting. Han kan ikke si at det er et kunstuttrykk.

- Det er en kraft. Jeg skaper ikke - jeg gir bare liv, leverer et uttrykk, til en karakter som andre har skapt. Jeg har bare lest et manus.

NYSKILT: Freeman, født og oppvokst i Memphis i Tennessee, kom ikke tilbake til Hollywood før de nærmest gikk på kne og ba om å få ham. Da var han nyskilt, far til fire - men han hadde i nesten 15 år overbevist på både teaterscene og i tv-roller.

Han hadde senket skuldrene og gikk til en audition for Paul Newmans nye film «Harry and Son». Året var 1984. Året livet ble snudd opp ned for Freeman. Han fikk ikke rollen han var på audition for, men Newman, som skulle både spille og regissere filmen, insisterte på å ha med denne høye karen. Filmrollen fikk han etter sin lengste tørkeperiode i karrieren.

- Når du har mye å gjøre, så kommer nye jobber til deg. Når det stopper, så stopper det helt. Denne tida var beintøff. Jeg frykter fortsatt at agenten min slutter å ringe, sier Freeman.

Han innrømmer at han ikke slapper ordentlig av på seilbåten sin eller med hestene sine på ranchen i Mississippi, før han vet at han har en ny jobb om noen måneder.

Etter å ha spilt med Newman (Freeman insisterer på at han aldri spiller mot , men spiller med sine kolleger) løsnet det både profesjonelt og privat. Han giftet seg med Myrna Colley-Lee, og han ble etter hvert etablert i så vel Hollywood som i publikums bevissthet, spesielt etter «Street Smart» og «Driving Miss Daisy». Sistnevnte ble han også Oscar-nominert for, men rasedebatten før og etter årets Oscar-utdeling synes han nesten er for meningsløs til å kommentere.

HEDRET: Freeman tilhører den lille gruppa av svarte skuespillere som avviser at det er vanskeligere for svarte skuespillere å få roller enn det er for andre, og at Halle Berry og Denzel Washington fikk to av de mest prestisjetunge Oscar-statutene i år - og at Sidney Poitier i tillegg ble æret av akademiet - synes han ikke er mer enn helt naturlig.

- De ble hedret fordi de er gode skuespillere, ikke fordi de er svarte skuespillere, sier Freeman, og fnyser da vi konfronterer ham med at mange svarte skuespillere mener årets Oscar-utdeling er en døråpner for afroamerikanere i Hollywood.

- Jeg har jobbet i denne bransjen i 30 år, og jeg har verken slitt mer eller mindre for at jeg er svart. Helt uavhengig av om du er svart eller hvit, homse eller hetero - eller noe annet som ingen av oss har kontroll over - så handler dette om talent og hardt arbeid, sier Freeman, og presiserer: - Få for all del med det. Og dette er også rådet jeg har til unge skuespillere: Du må vite hva du vil og brette opp ermene.

- Men en ting er sikkert: Du kan ikke vinne hvis du ikke er med i løpet.

Sier mannen som fikk sin Hollywood-drøm oppfylt som 50-åring.

DEEP IMPACT:- Jeg har jobbet i denne bransjen i 30 år, og jeg har verken slitt mer eller mindre for at jeg er svart.
LANG VEI: Som 50-åring fikk MOrgan Freeman sitt endelige gjennombrudd i Hollywood. - Du må vite hva du vil og brette opp ermene, sier 65-åringen, som har tilbud om flere filmroller enn noen andre på hans alder i Hollywood.