TERNINGKAST FIRE: Dave Franco og Emma Roberts har mye av æren for at «Nerve» har blitt en sjarmerende og underholdende filmopplevelse, skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FIRE: Dave Franco og Emma Roberts har mye av æren for at «Nerve» har blitt en sjarmerende og underholdende filmopplevelse, skriver Dagbladets anmelder.Vis mer

En frisk ungdomsthriller for voksne som er redd for sosiale medier

Anmeldelse: «Nerve»

FILM: Satire over sosiale medier hemmes ofte av at satirens tradisjonelle former – tekst, TV, film etc. – mangler det interaktive elementet som definerer digital kommunikasjon. For det er nettopp i konflikten mellom lineære og ikke-lineære fortellinger – mellom den eldre gardes forståelse av ytring som budskap og de unges ytring-som-sosial-praksis – at generasjonskløften oppstår, og de voksne begynner å bekymre seg mens barna himler stadig hardere med øynene.

Nerve

4 1 6

Action, thriller, satire

Regi:

Henry Joost, Ariel Schulman

Skuespillere:

Emma Roberts, Dave Franco, Juliette Lewis m.fl.

Premieredato:

2. september 2016

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

Nerve

«Don't hate the player, hate the game»
Se alle anmeldelser

Nødt
Henry Joost og Ariel Schulmans «Nerve» er en neonskimrende og kledelig paranoid actionthriller om gruppepresset og fragmenteringen av ansvar som kjennetegner ungdoms bruk av sosiale medier. Filmspråket skifter hektisk mellom ulike typer kameraer og billedkvaliteter, og lerretet oversvømmes kontinuerlig av tekst og ikoner som visualiserer det mystiske, altoppslukende «Nerve» – en blanding av et nettsamfunn og et onlinespill, som belønner spillerne for å akseptere utfordringer pønsket ut av publikum.

Det hele sparkes i gang når hovedpersonen Venus (Emma Roberts) får sin mangeårige avstandsforelskelse punktert av sin populære og utadvendte venninne Sydney, og bestemmer seg for å tre ut av sin egen komfortsone. Dermed melder hun seg opp som «Nerve»-spiller, og etter å ha bestått sin første utfordring – å kysse en tilfeldig utvalgt fremmed i fem sekunder – er det duket for en særdeles dramatisk kveld i New York sammen med den fremmede, men når alt kommer til alt kanskje ikke så tilfeldige Ian (Dave Franco).

Sannhet
I en tid der det å løse billett til amerikanske actionfilmer altfor ofte innebærer en følelse av å være delaktig i et meningsløst og nærmest tvangsmessig sløseri med penger, er det lite som er mer velkomment enn enkle, underholdende og relativt beskjedent budsjetterte spenningsfilmer som dette. Joost og Schulman har tidligere regissert «Paranormal Activity» 3 og 4 og den tvilsomme dokumentaren «Catfish», og viser seg her som habile actionregissører. Mye av dette skyldes den hyppige bruken av mobilkameraer, som korter ned distansen til det som skjer på lerretet, men «Nerve» er likevel ikke noen gimmickfilm à la Levan Gabriadzes undervurderte grøsser «Unfriended».

Joost og Schulman har først og fremst laget en oppdatert versjon av David Finchers «The Game» myntet på et publikum over 30 som ikke forstår sosiale medier, og som bekymrer seg for hva de gjør med den oppvoksende generasjon. Det viser seg naturligvis at spillet ikke er så uskyldig som det gir seg ut for, og til slutt setter Emma både liv, lemmer og familiens sparepenger på spill i et desperat forsøk på å løsrive seg fra det hele. Som satire er «Nerve» med andre ord svært tung på labben, men som spenningsfilm er den både sjarmerende og medrivende – ikke minst takket være de to hovedrolleinnehaverne. Og i det som har vært en sørgelig sommer for amerikansk sjangerfilm, plasserer den seg nær toppen.