Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En fryd av en kandidat

Altfor få kjenner til Joan Allen. Benytt sjansen med «Kandidaten», et langt fra objektivt politisk drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allen gjør aldri sine ting mindre enn godt, og for rollen som visepresidentkandidat Laine Hanson ble hun fortjent Oscar-nominert. Rod Lurie, tidligere filmkritiker, har laget det reine valgkampinnlegg for USAs demokratiske parti - uten å forfalle til billig, tanketom propaganda. Derimot serverer han en besk kommentar til det politiske taskenspillet vi alle vet foregår, ikke minst til offentlighetens gransking og grafsing i politikeres privatliv. Parallellen til Bill Clintons basketak med media, republikanerne og Starr-kommisjonen er åpenbar.

Politisk kamp

Allens kandidat Hanson står atskillig støere på sine bein enn stakkars Bill. Hun lanseres til nestledervervet av sin president - Jeff Bridges i godt slag - som ser verdien i å bringe en kvinne til topps. Lettere sagt enn gjort, for raskt kommer avsløringer av Hansons påstått utsvevende liv i studentdagene, med fotografier som håndfaste bevis. Republikaneren Shelley Runyon (Gary Oldman) mesker seg. Ikke liker han kvinner, og ikke liker han seksuell løssluppenhet. Hanson nekter konsekvent å kommentere noe som helst, for hvem har noe med hva som skjedde i ei forgangen ungdomstid?

Moral og integritet

Med thrilleringredienser, en rekke bihistorier og bipersoner, debatterer Lurie et omfattende sakskompleks, tankevekkende og spekket med relevante problemstillinger omkring politikk og moral. Oldman, som i ettertid har uttrykt misnøye med hva han mener er filmens politiske slagside, spiller så det gnistrer. En imponerende mangfoldig skuespiller. Allen er sin vane tro en liten fryd, aldri overspillende og alltid uttrykksfull med finstemte virkemidler i mimikk og replikkføring.

Dramaet er for øvrig spennende. Lurie holder det gående med avsløringer til siste minutt. Da bærer vi over med at sluttsekvensen er i overkant høystemt - med flagging av de amerikanske idealer til en himmel vi sjelden ser. Men det er okay at noen i Hollywood bryr seg med å ha standpunkter.

<B>BLIR GRANSKET:</B> Visepresidentkandidat Laine Hanson (Joan Allen) blir gransket. Presidenten (Jeff Bridges) er jovial nok, men ingen politisk barnerumpe.
Hele Norges coronakart