Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Havnesjefen:

En fugl til besvær

Vi kan ikke la vår toleranse med ville dyr skrumpe inn til vi nærmest blir ute av stand til selv å leve nær naturen.

«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no
«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir vi mennesker stadig mer uegnet til å leve i nærhet av andre arter? For hver gang man gir et dyr dødsdom for å utøve naturlig adferd, beveger man seg et enda et skritt bort fra en sunn naturforståelse.

Os kommune har bestemt at svanehannen «Havnesjefen» skal avlives, i strid med yngletidsfredningen. Svanen har gjort det svanefedre gjør, forsvart revir og unger. De faglige rådene kommunen fikk var å la svanen leve, da adferden er naturlig. Svaner som lever tett på mennesker, erfarer at det er best å være «føre var». Kommunen kan fortelle at svanene har blitt plaget av folk, noe som også skal ha ført til at fugleunger har dødd.

I parker verden over løser man slike situasjoner ved tydelige advarsler om å ta hensyn til og holde avstand fra fuglene. I verste fall har fuglefamilier blitt flyttet. Men i Os har de valgt å ta livet av svanen. Nå vil kommunen ha en «trygg fugl» istedenfor, som «vet hva han kan forvente av mennesker, og vice versa». Men er det ikke akkurat det svanen som nå lever på lånt tid, har lært seg?

Dyr må hele tiden forvente uberegnelig, og potensielt dødelig, adferd fra oss. I det ene øyeblikket tilbyr vi mat, i det neste kaster vi steiner eller tar liv. Men vi mennesker forventer derimot forutsigbare ville dyr: Dyr som skjønner når de «tråkker over» våre usynlige grenser, som er til glede og aldri til besvær, som fromt lar seg plage og drepe fremfor å yte motstand.

Hendelsen gjør det nødvendig å minne om Arne Næss kloke ord: «Vi må beskytte mennesker, men uten å drepe dyrene.» Det var imidlertid først og fremst tigre han hadde i tankene da dette ble sagt, ikke svaner. Vi kan ikke la vår toleranse med ville dyr skrumpe inn til vi nærmest blir ute av stand til selv å leve nær naturen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!