En gammeldags machomann

Kan Esben Benestads kvinnelige Pirelli-prosjekt best forstås som et sørgelig velkjent mannsprosjekt? spør professor Eva Lundgren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI KJENNER ALLE til Esben Benestad, som også heter Esther Pirelli. I sønnen Evens prisbelønte film «Alt om min far» hevder hovedpersonen at han ikke bare er en mann som kler seg ut som kvinne, han er også en kvinne. Innimellom, og oftere og oftere. Han er kvinne når han ifører seg kvinneklær. Til kvinneligheten hører lys, pipete stemme, brødbaking og besatthet av utseende: Er håret på plass, renner maskaraen? Som Esben er han kroppslig og mentalt aktiv, har et stort utfoldelsesrepertoar, er diskuterende, handlende, reflekterende, dominant. Som Esben er han også heteroorientert, Elsa Almås er hans seksualpartner. Esther derimot, har Elsa som venninne og føder dikt mens hun baker brød, men har intet seksualliv. I lys av forestillingen om horen og madonnaen, vestlig splittet kvinnelighet, iscenesetter Esther seg nærmest madonnalikt.

ESBEN INSISTERER på at hans tolkningsrett dominerer over andres, det er han som bestemmer hvem han er . Kvinne og mann er to høyst ulike vesener, ifølge Esben. Når han føler seg som en kvinne inni, må han se ut som en kvinne og oppføre seg som en kvinne. Når han føler seg som en mann, oppfører han seg, handler og kler seg deretter. Esben forutsetter at det er selvsagt at ytre og indre må korrespondere. Dette betyr at han like selvfølgelig godtar innkodede regler for hva som skal stemme overens: med kvinnelig utseendefiksering følger brødbaking og mental fjollethet; med maskulint svettende mekking av bil og båt følger profesjonelle avgjørelser og dominerende belæring av andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer