KOMMENTARER

Kvinnehistorisk natt

En gang i året blir kvinner hengt ut av feminister

Det er helt på sin plass.

OPPKALT: Operasjef- og sanger Kirsten Flagstad er en av få kvinner som har fått både statue og en plass oppkalt etter seg, her foran Operaen i Oslo. En årlig aksjon, Kvinnehistorisk natt, prøver å få flere gater og steder oppkalt etter kvinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OPPKALT: Operasjef- og sanger Kirsten Flagstad er en av få kvinner som har fått både statue og en plass oppkalt etter seg, her foran Operaen i Oslo. En årlig aksjon, Kvinnehistorisk natt, prøver å få flere gater og steder oppkalt etter kvinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Oldefaren min fikk en gate oppkalt etter seg. Eller gate og gate, mer en veistubb, men der henger han i hvert fall til heder og ære mer enn et halvt århundre etter sin død.

Men kona hans, oldemoren min, fikk aldri noe annet enn en gravstein, selv om hun som lærer satte så dype spor at hun fortsatt er en rollefigur i Møllergata skoles forestilling om østkantskolen i gamle dager.

Det er typisk. I Oslo er 750 gater og plasser oppkalt etter menn, bare 100 etter kvinner, de fleste gudinner og kongelige. Slik er det over hele landet.

Men en gang i året, på Kvinnehistorisk natt, får gater og plasser nye navn. Det begynte som et stunt for å synliggjøre mangelen på kvinner i det offentlige rom, men er vokst til en årlig aksjon, hvor eksisterende skilt blir klistret over med kvinnenavn.

Som regel må en person være død for å oppnå en slik ære, men Kvinnehistorisk natt er ikke så nøye på det. Høyst levende personer kan henges opp, hvis noen mener de fortjener det. Kanskje ikke så rart, vil noen si, for det er jo først de seinere tiår at kvinner har gjort seg bemerket, ikke sant?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer