NYTT PROGRAM:  Cathrine Fossum (midten) har gått fra jobben som nyhetsanker til å lede debattprogrammet  «Underhuset» på TV 2, som skal ha en humoristisk vri. For å få til det, har hun med seg komikerne Cecilie Steinmann Neess (bak, fra venstre), Else Kåss Furuseth, Dag Sørås (foran, fra venstre) og Nils Ingar Aadne. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NYTT PROGRAM: Cathrine Fossum (midten) har gått fra jobben som nyhetsanker til å lede debattprogrammet «Underhuset» på TV 2, som skal ha en humoristisk vri. For å få til det, har hun med seg komikerne Cecilie Steinmann Neess (bak, fra venstre), Else Kåss Furuseth, Dag Sørås (foran, fra venstre) og Nils Ingar Aadne. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- En gang stemte jeg på Trine Skei Grande, fordi jeg tenkte at hun trengte det

Else Kåss Furuseth ser fram til voksenopplæring.

(Dagbladet): - Dette er et aktualitetsprogram med politiske gjester, som har en vri. Jeg har fått med meg disse fantastiske personene her, som kan stille spørsmål om alt, sier Cathrine Fossum til Dagbladet.

Hun sitter i TV 2s studio på Karl Johan, og peker på komikerne Dag Sørås, Cecilie Steinmann Neess, Else Kåss Furuseth og Nils Ingar Aadne.

Forbi tåkepratet Onsdag 10. april er det premiere på det ferske konseptet «Underhuset», hvor Fossum er programleder. Hun er kjent som anker på Nyhetskanalen, men skal i stedet for å presentere de siste timers hendelser, ha to politikere i studio. Rundt samme bord skal også Sørås være fast inventar, mens de øvrige komikerne gjester to program hver.

- Ser du en politisk debatt, skjønner du ofte ikke alt, men det er lett å tenke at alle andre gjør det. Da tør du ikke å stille spørsmål ved det du ikke forstår. Det kan vi gjøre her, og vi kan være litt løsere i formen, sier Aadne.

- Vi ønsker å få politikerne til å slå av autopiloten, og senke guarden. Det ved være mer direkte, som ved å stille klassiske spørsmål, men på en annen måte, fortsetter Sørås uten å ville komme med konkrete eksempler.

Programmet skal sendes utover våren, som en oppladning til høstens Stortingsvalg. I første program er Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken gjester.

Fossum og komikerne mener politikere ofte møter til debatter med innøvde fraser. Målet er å få dem ut av det velkjente sporet, og gjøre det de sier mer forståelig.

- Noe av det politikere sier, har de sagt så mange ganger, at det mister sin betydning. Vi vil prøve å finne igjen gnisten hos dem, den de hadde som ungdomspolitikere, sier Fossum.

- Kan ingenting Formen vil være en blanding av samtale og diskusjon, og målgruppa er personer fra 20-50 år.

- Jeg kan ingenting om politikk. Jeg vet hvem Erna og Jensebassen er, og er med for å stille de spørsmålene jeg egentlig ikke tør å stille, sier Steinmann Neess.

Kåss Furuseth ser på sin deltakelse som et sted hvor ikke bare seerne, men også hun selv kan lære noe.

- Når jeg tenker på SV og Frp, tenker jeg fortsatt på Palestinaskjerf og Øystein Hedstrøm, som begge lever i beste velgående, men som er 90-tallsreferanser. At jeg hadde bedre oversikt over det politiske landskapet som 12-åring, sier kanskje litt om hvor lite tydelig det er i dag, sier Kåss Furuseth, og forteller at hun ofte stemmer det samme som sin far eller sjefen:

- En gang stemte jeg på Trine Skei Grande, fordi jeg tenkte at hun trengte det. Jeg ser på dette som voksenopplæring, slik at jeg kan sette meg inn i politikken før valget.