Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En gang var vi flyktninger

Det er lett å glemme vår egen historie.

LETT Å GLEMME:  Denne plakaten ble funnet i et antikvariat i Florida sammen med andre norske krigsminner. Foto: Privat
LETT Å GLEMME: Denne plakaten ble funnet i et antikvariat i Florida sammen med andre norske krigsminner. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Det er så lett å glemme. Skyve ting vekk. Det gjelder også vår egen historie.

Denne plakaten, med teksten «Norway Suffers! Aid Norway» fikk jeg som gave fra en amerikansk kollega og venn. Han hadde funnet den i et antikvariat i Florida sammen med andre norske krigsminner. Nå henger plakaten hjemme hos meg, som en påminnelse om at en gang var nordmenn på flukt fra krigen. Eller de måtte holde ut livet under okkupantenes åk.

Akkurat denne plakaten var en del av det viktige støttearbeidet for Norge i USA. Nobelprisvinneren i litteratur, Sigrid Undset, spilte en viktig rolle i dette arbeidet. Likeså Arne Skouen, kjent som journalist, forfatter og filmskaper. De reiste på foredragsturneer over hele USA.

Det gjaldt å markere at Norge var okkupert, men at eksilregjeringen i London bygde opp en ny hær, marine og flyvåpen. Og at det i selve Norge var en organisert motstandsbevegelse.

50 000 nordmenn var flyktninger under annen verdenskrig. De fleste i Sverige, men det var også betydelige flyktninggrupper i Storbritannia og USA. Mange hadde vært utestengt siden overfallet på Norge i april 1940, men jobbet for friheten. Ikke minst krigsseilerne.

En gang var vi flyktninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media