En Ganges av en bok

Indiske Vikram Seths «En passende ung mann » er en Ganges av en bok. Ingen ting er for lite, ingen ting for stort til ikke å kreve plass i denne langsomt flytende flod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forfatteren har karakteristisk nok brukt to innbyrdes motstridende utsagn av Voltaira som motto: «Det overflødige er så nødvendig» og «Hemmeligheten ved å være kjedelig er å si alt.» Antagelig ville det være urettferdig å si at han har valgt å holde seg til det første og overlatt til leseren å bekrefte det andre. Den som også måtte ønske dramatikk, «knivstilling, en skandale, et dødsfall, et forbitret valg», er imidlertid nødt til å vente til side 1196.

India 1950

Bakteppet i denne tradisjonelle og omstendelige romanen er India i et par år fra 1950, etter selvstendigheten i 1947 og den smertefulle utskillelsen av Pakistan, delingen som førte til store massakrer og en strøm av flyktninger i begge retninger, muslimer til Pakistan, hinduer til India. De fire familiene vi møter på nært hold i romanen er merket av sårene som konflikten førte med seg og tiden ikke leget.

Og forhåpningene om en ny tid er rustet. Politikerne er gått trette eller blitt maktsyke og intrigante. Korrupsjonen florerer og hierarkiene er fastere tømret enn noen sinne.

Trosskillene avgrenser, ja blir selve ledetråden i den historien romanens tittel antyder: Jakten på en passende ung mann til en pike fra en hindufamilie. Hun forelsker seg i en ung muslim og vet at situasjonen er umulig. Og renker spinnes, uke etter uke, måned etter måned, familiemedlemmer og bekjente blir med eller mot sin vilje trukket inn, i sentrum, eller periferi, samtidig som deres personlige historier rulles opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer