- En ganske fæl prosess

Vinkelsliper, tjærebrenner, pressluftbor, hammer og meisel - billedhogger Kristian Blystad (51) går løs på steinen iført gassmaske og øreklokker. Å hogge stein er bråkete, støvete og slitsomt. Blystad arbeider i et skogholt ved steinbruddet i Skjeberg. Skulpturene veier mellom to og tre tonn. Nå jobber han mot en separatutstilling og med en svart hest til det nye Rikshospitalets inngangsparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Her er det støv overalt. Sett deg på skjorta mi. Støvet og bråket er verst. Det er en ganske fæl prosess, men jeg liker den godt. Du trenger ikke være noen muskelmann. Mange jenter hogger bra for tida.

Den røde steinen her er litt trøtt. Det liker jeg.

- Hvorfor stein?

- Jeg hogde tre og modellerte før jeg begynte å jobbe med stein. Først ville jeg lage møbler, så ble det grafikk og på Akademiet begynte jeg som maler. At jeg har malt, tror jeg farger skulpturene.

Jeg kan ikke noe geologisk om stein. Ser på det som en masse som skal vekk.

Det er fint å dra til et brudd og si at den steinen der skal jeg ha. Få et stykke som du vet passer til noe du skal lage. Steinen har en god side, der begynner du. Det er lett å hogge av for mye. Da kommer det et nytt uttrykk. Å hogge av nesa på skulpturen er sjelden, man konsentrerer seg vel så kraftig.

- Hvordan begynner du?

- Jeg skisser gjerne litt først, så går jeg rett på steinen og sjanser litt. Tegner på den med hvit gips eller svarte bilbatterier. Jeg jobber med det jeg finner, det er ikke så nøye hva det er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer