<strong>VERTIGO:</strong> Mange mener at skikkelsen i vinduene på verket «Vertigo 23» forestiller Hariton Pushwagner selv, ettersom Terje «Pushwagner» Brofos som barn skadet seg og satt og så på barna som lekte utenfor gjennom et vindu. Om skikkelsen virkelig er ham, er ikke bekreftet eller fastslått. Foto: Galleri Pushwagner
VERTIGO: Mange mener at skikkelsen i vinduene på verket «Vertigo 23» forestiller Hariton Pushwagner selv, ettersom Terje «Pushwagner» Brofos som barn skadet seg og satt og så på barna som lekte utenfor gjennom et vindu. Om skikkelsen virkelig er ham, er ikke bekreftet eller fastslått. Foto: Galleri Pushwagner Vis mer

Pushwagner solgte popkunst for millioner

En gåtefull skikkelse går igjen i flere Pushwagner-malerier. Et av dem solgte for 1,3 millioner

Pushwagner solgte for rekordsummer de siste åra. Maleriet «Vertigo 23» ble solgt for 1,3 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Maleriet «Vertigo 23» ble solgt under Pushwagners utstilling i Bergen i fjor sommer til den nette sum av 1,3 millioner kroner. Med det ble maleriet det dyreste Pushwagner-verket noensinne.

Det forteller administerende direktør Rolf Stavnem for Galleri Fineart, som har hatt flere store utstillinger med Pushwagners kunst de siste åra. Nyheten om Terje «Pushwagner» Brofos bortgang ble kjent tirsdag ettermiddag.

På salgstoppen

- Vi har jobbet tett på Pushwagner de siste åra, og utstillingen i Bergen i fjor var den siste utstillinga som Pushwagner gjorde hos oss. Det ble også den siste store utstillinga han hadde mens han levde, sier Stavnem, og legger til:

- Har har vært den desidert bestselgende kunstneren vi har hatt de siste sju til ti åra. Og det er et stort gap: Det er nok ganske langt ned til nummer to på den lista.

Pushwagner er blitt kjent for sin popkunst, grafiske og fargerike litografier som ofte er overdrevne og detaljrike. Han produserte også digital grafisk kunst og malerier. Utstillingene har omsatt for flere millioner.

Skikkelsen i vinduet

De siste åra har verdien på Pushwagners kunstverk økt betraktelig. Av alt som er blitt solgt, er det kunstverket «Vertigo 23» som foreløpig topper lista som det dyreste.

Maleriet forestiller skyskrapere fra Manhattan i USA. Motivet er et kjent motiv i Hariton Pushwagners kunst. I vinduene på skyskraperne står en skikkelse, som enkelte mener at er Pushwagner selv.

- Det er fort gjort å tenke at det er ham. Som fireåring ble han påkjørt av en buss og måtte tilbringe to år inne i leiligheten sammen med sin far. Der satt han og så gjennom vinduet på de andre barna som var ute og lekte, sier Stavnem, og legger til:

- Det var på denne tida at Pushwagner lærte seg å tegne.

Maleriet er ifølge Stavnem et sentralt verk i Pushwagners kunstnerskap, noe som kan forklare den høye salgsprisen. Stavnem forteller også at det er spesielt maleriene som har blitt såpass kostbare, blant annet fordi Pushwagner jobbet for å lage sitt eget museum og derfor valgte å beholde mange av bildene selv.

Gjennombrudd i 2008

Interessen for Pushwagners kunst var ikke alltid like stor. Han gikk ut av statens kunstakademi i 1966, og levde et omflakkende liv. På 70-tallet bodde han på gata i London og solgte tegningene sine for småpenger for å overleve. Da han kom tilbake til Norge på slutten av 90-tallet, var han nødt til å leve som uteligger.

<strong>KARAKTERISTISK:</strong> Pushwagner i kjent stil med mørk dress og mørke solbriller. Foto:
KARAKTERISTISK: Pushwagner i kjent stil med mørk dress og mørke solbriller. Foto: Vis mer

Gjennombruddet kom i 2008 med verket «Soft City», en satire på kapitalismen og livet i en moderne storby.

Galleri Fineart stilte for første gang ut verkene hans i 2011, da galleriet flyttet til Tjuvholmen.

- Så har det gått slag i slag nesten hvert eneste år. Vi toppet det hele med vår største utstilling noensinne i 2014. 3000 mennesker kom innom på åpningsdagen, forteller Stavnem.

Rekordomsetning

- Det var en fantastisk utstilling. Pushwagner kom i Cadillac. Det var strålende sol, og han solgte for vanvittige summer. Omsetningen endte på rundt 15 millioner kroner, sier Stavnem.

Ved jubileumsutstillinga i anledning Pushwagners 75-årsdag året etter, omsatte galleriet for to millioner kroner allerede før dørene hadde åpnet. Ifølg Hegnar.no utgjorde omsetningen for også denne utstillinga rundt 15 millioner kroner, slik at de to utstillingene totalt omsatte for 30 millioner kroner.

- Pushwagner har hatt en appell til det brede lag av befolkningen. Ingen kunstnere vi har solgt har solgt til et så bredt publikum. Han var elsket av både unge og gamle, sier han.

Konfirmanter

Stavnem forteller at ved minst tre anledninger har konfirmanter kommet til galleriet og kjøpt en Pushwagner for konfirmasjonspengene sine.

- Det fortalte jeg til Pushwagner, og det satte han stor pris på. Han var opptatt av at unge mennesker skulle ha mulighet til å sikre seg en Pushwagner, og kunne valgt å ta ut en høyere pris enn det han faktisk gjorde, sier han, og legger til at han er stolt og ydmyk over å ha fått jobbe med ham i så mange år.

Han beskriver kunstneren som en mann som ikke brukte mye penger på seg selv, men som alltid skulle ha dressene sine i orden. Pushwagner møtte gjerne opp til både frokostmøter og utstillinger kledd i mørk dress med slips, solbriller og hatt.

- Pushwagner var den personen som vi alle kjenner ham som. Han bød på seg selv. Signerte og stilte opp på bilder. Selv om han ble kav sliten, så ga han alt. Som han sa selv: Han levde for applausen!

Utstilling i sommer

2. juni til 19. august stiller Kunsthall Oslo ut en rekke av Pushwagners verk, inkludert alle de 154 originale tegningene til «Soft City».

- Han ville at utstillingen skulle skje, sier Will Bradley, kunstnerisk leder ved galleriet. Han snakket med Pushwagner på telefonen senest forrige fredag, og understreker at Pushwagner selv var opptatt av at utstillingen skulle finne sted.

- Han ga oss sine siste instruksjoner, og sa at han hadde utrolig lyst til at det skulle skje, sier Bradley.

GÅTT BORT: Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Han var blant våre viktigste samtidkunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst. Video/foto: NTB Scanpix/Dagbladet Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kjendis/terje-brofos-med-kunstnernavnet-pushwagner-dode-natt-til-tirsdag-77-ar-gammel/69740539 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer