- En gave til Potter-fansen

Ny bok verdenslansert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag tidlig ble «Skalden Skurres historier» sluppet i norske bokhandler. Det blir etter all sannsynlighet årets julegave til Potterfansen.

Det er ingen ny Potter-bok vi snakker om, men en ny bok fra Potter-universet.

Verdenslansering

For den uinvidde eller litt glemske Potter-leser; «Skalden Skurres historier» (eng.: «The tales of Beedle the Bard») er en eventyrbok som spilte en sentral rolle i den siste Potter-boka. Der ble det fortalt at Hermine Grang hadde laget en ny oversettelse av de gamle og - for små hekser og trollmenn- svært kjente eventyrene. Og et av dem ble gjengitt i boka.

Nå har altså Rowling skrevet resten. «Skalden Skurres historier» verdenslanseres i 20 land i dag, og har et totalopplag på 7,5 millioner eksemplarer. Til sammenligning hadde «Harry Potter og dødstalismanene» et førsteopplag på 12 millioner.

Boka topper i skrivende stund bestselgerlista til nettbokhandelen Amazon.com (På 2. til og med 6. plass ligger for øvrig ulike bøker fra Twilight-serien, som har blitt omtalt som Potter-seriens arvtaker.). Den norske oversettelsen ligger på andreplass på lista til Bokkilden.no.

Positive anmeldere

Enkelte anmeldelser har dukket opp allerede. De er positive, men understreker at den nye boka først og fremst er skrevet for lesere som allerede har pløyet gjennom de sju bøkene i Potter-serien.

- En gave til Potter-fansen

«Dette er virkelig en gave til fansen. Den belønner dem for å være trofaste mot Harry Potters verden, ved å gi dem enda et glimt inn dit,» skriver Associated Press\' Deepti Hajela.

Det er åpenbart at Rowling ikke har mistet teften, etter at hun ble ferdig med serien, mener Hajela.

«Alt er her. Godt skrevne historier, små detaljer som gir ekstra glede til de som oppdager dem, og dypere poenger om valgene personene tar, og konsekvensene av dem.»

Kompliserte historier

Tim Dowling i den britiske avisa The Guardian understreker at historiene i boka er kompliserte og vanskelige å trenge gjennom for uinvidde, eller «those without a backround in the Dark Arts». Eventyrene gir seg jo ut for å være skrevet for små hekser og trollmenn, og ikke oss vanlige «gomper», må vite.

Riktignok inneholder boka også et «forklarende» etterord av Harry Potters «rektor» Humlesnurr, samt fotnoter av J.K. Rowling. Sistnevnte henvender seg til vanlige lesere, men er ifølge anmelderen kun interessante for hengivne fans. Men: 

- De kommer til å gjøre dem veldig glade.

Det ser ut til at Dowling får rett. Kommentarene på den største Potter-fansiden, Mugglenet, er over seg av begeistring.

- Jeg elsket den! Den var helt fantastisk! Jeg kan ikke vente med å se hva J.K. Rowling kommer opp med neste gang, skriver «harryogesh». 

- J.K. Rowling rocks this world, skriver «Browsa».

Veldedighet

I dag leser J.K. Rowling fra boka på Nasjonalbiblioteket i Edinburgh, Skottland, for 200 utvalgte 8-11-åringer.

Rowling laget i utgangspunktet kun sju håndskrevne versjoner av boka, hvorav noen ble auksjonert bort for veldedige formål.

Men i sommer ble det klart at etter massivt press fra fansen, skulle bøkene trykkes opp og lanseres i vanlige bokhandler. Boka utgis av Rowlings egen veldedige organisasjon, Children\'s High Level Group, som får alle royalty-inntektene av salget.

TEGNET SELV: Rowling har selv illustrert fortellingene i boka.
FORFATTER: J.K. Rowling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer