KOMMENTARER

Greta Thunberg er Årets person

En gave til vår tid

Greta Thunberg er den viktigste stemmen i den viktigste saken på jorden.

STARTEN: 15 år gamle Greta Thunberg utenfor Riksdagen i Stockholm høsten 2018.
- Siden ingen andre gjør noe med klimaet, så vil jeg gjøre det. Det er mitt moralske ansvar å gjøre noe, sier hun.
Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
STARTEN: 15 år gamle Greta Thunberg utenfor Riksdagen i Stockholm høsten 2018. - Siden ingen andre gjør noe med klimaet, så vil jeg gjøre det. Det er mitt moralske ansvar å gjøre noe, sier hun. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Så enkelt begrunner magasinet Time kåringen av den svenske 16-åringen til «Årets person».

Klimaaktivisten Greta Thunberg er historiens yngste i den prestisjefulle kåringen, som hvert år peker ut en person, en idé eller et fenomen som har preget det siste året. Hun innfrir alle tre kriteriene. I tillegg representerer hun et generasjonsskifte og en ny tid, fremhever Time.

Det er litt av en attest å få bare 16 år gammel. Men så fortjent. Få personer har engasjert, beveget, provosert og hatt så stort gjennomslag i opinionen det siste året som den unge klimaaktivisten. Fra å være en enslig jentunge som demonstrerte for klimasaken foran Riksdagen i Stockholm høsten 2018, er «Skolstrejk för klimatet» blitt en verdensomspennende aksjon som engasjerer millioner av barn, unge og etterhvert voksne verden rundt.

Det har skjedd på rekordtid. Greta Thunberg er et levende eksempel på hvordan store skift i historien kan skje tilsynelatende over natta: Ingen idé er sterkere enn den ideen tiden er inne for.

Tiden var inne for et grønt taktskifte, og Greta Thunberg personifiserte den ungdommelige aktivismen som må til for å bryte med det gamle. Da hun talte til FN tidligere i høst, reagerte mange på sinnet og de sterke ordene. «How dare you?» nærmest freste hun til verdens statsoverhoder.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

Hadde mediene vist resten av talen, ville sinnet hatt en forklaring og en sammenheng. Unge Greta er slett ingen emosjonell tenåring, men bygger aksjonen på dokumenterte funn fra verdens ledende klimaeksperter i FNs klimapanel. Det er grunnen til at hun blir lyttet til og har gjennomslag; hun er en formidabel formidler av vitenskapelige fakta, et budskap som verdens ledende klimaeksperter har slitt med å popularisere og nå frem med.

Hun er verktøyet de har manglet. Men hun er ikke et verktøy for andre; hun har skapt seg selv.

Det er ikke riktig å spekulere i hvorfor hun har en slik enorm gjennomslagskraft. Men hun har selv snakket om at hun har asperger og sier at det gir henne «superkrefter». Trolig har hun rett i at det er en del av hennes formidlingskraft. Hun fremstår direkte og troverdig, uten skjulte motiver, uten den medietillærte sosiale kompetansen all verdens reality-deltaker stiller med, uten behov for personlig oppmerksomhet egentlig, eller berømmelse og ønske om å tjene seg selv.

I en verden hvor berømmelse er en drivkraft og mål i seg selv, er hun forvirrende og forfriskende. Hun vekker mistanke og motstand. En kynisk voksenverden har problemer med å tro på Greta Thunberg og beskylder henne for å være drevet av de samme kreftene hun kjemper mot. Gjennom det hele har hun vært forunderlig presis og åpen om kritikken hun møter. Hun avslører stadig en avvæpnende selvironi, som da hun nylig kritiserte mediene for bare å gjengi hennes rasende utfall i FN. Hun innrømmet at ute av kontekst, virket det trolig både hysterisk og respektløst at en 16-åring satt og skrek «How dare you» til verdens ledere.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Men så gjentar hun budskapet, klokkerent og uten unnskyldning. Hun blir hørt av statsoverhoder, paven, Hollywood og fageksperter - men ikke minst av unge. Mitt favorittbilde av Greta Thunberg dette året er ett hvor hun på en massedemonstrasjon i Canada står midt mellom hylende og begeistrete ungdommer, helt alene. Det er som ingen rundt henne en gang vet hvem hun er. Ingen ser på henne, ingen prøver å klenge seg på henne. Hun er bare en av titusen unge som demonstrerer for klimatiltak.

Gjennom hele dette året har Greta Thunberg fremstått som en ekte og helt bemerkelsesverdig person. Hun er rett og slett en gave til tiden vi lever i. Opp gjennom historien dukker det opp mennesker som forandrer verden gjennom å være på rett plass til rett tid, og det virker usannsynlig at det skulle være en jente fra Stockholm. I moderne tid er vi så vant til at det er statsledere eller rike folk eller kjendiser. Vi aksepterer med ujevne mellomrom at aktivister og motstandskjempere i krig og undertrykkende regimer utviser beundringsverdig og prisverdig mot. Vi deler ut Nobels fredspris til folk som tar lederskap i konflikter, selv når det er det som er jobben deres. Vi gir til og med fredsprisen til presidenter som innrømmer at jobben innebærer å føre krig.

Greta Thunberg er ikke en slik person. Hun er en jente fra Sverige. Hun var en privilegert ungdom i et av verdens rikeste land. Og så bestemte hun seg for å bruke privilegiene sine til å gjøre en forskjell. Hun hadde ingen idé om at hun ett år senere skulle snakke i FN.

Hvordan hun klarte det vil vi sikkert være uenig om i evigheter. Så lenge er det Greta Thunberg har satt sitt merke på jorda.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer