Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En gjeng tapere

Først skal nynazistene markere Rudolf Hess og marsjere. Så skal høyreekstremistene feste lørdag kveld, før helga avsluttes med en durabelig slåsskamp på en T-banestasjon i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELV OM BOOT BOYS tre ganger har fått avslag av politimester Ingelin Killengreen på søknaden om å marsjere i Oslos gater, kommer nynazistene likevel til å samles og marsjere for å hedre nazisten Rudolf Hess. Det er flere tegn som tyder på at søknaden om en Rudolf Hess-marsj var en ren avledningsmanøver fra nynazistene.

Nynazistene ville trolig ikke våget å marsjere i Oslos gater, selv om de hadde fått tillatelse fra politiet i Oslo. Risikoen for å bli kjeppjaget og rundjult av Blitzere og antirasister ville vært for stor. Det til tross for at politiet i Oslo har utkommandert flere hundre politimenn for å ta vare på nynazistenes sikkerhet.

Opplysninger fra nynazistmiljøet og erfaringer med miljøet gjør at også politiet regnet med at Rudolf Hess-marsjen i Oslo ikke ville blitt holdt, selv om de hadde fått tillatelse til å marsjere. Isteden ville nynazistene arrangert en såkalt spontanmarsj, et annet sted på Østlandet.

En markering hvor nynazistene slår til og marsjerer, og pakker pikk-pakket og stikker av før antirasistene rekker fram for å kjeppjage dem.

Også noen titalls nynazister forstår at det vil bli nærmest umulig for politiet å beskytte dem, når flere tusen mennesker vil demonstrere og vise sin avsky mot nazismen.

RUDOLF HESS-MARSJEN var ikke det eneste arrangementet høyreekstremistene har planlagt i Oslo denne helga. Nynazistene skal også ha fest. På et hemmelig sted skal det drikkes øl og høres på musikk.

Søndag er det planlagt en slåsskamp.

Selv om det er nynazister fra Oslo og Bergen som etter planene skal brake sammen på en T-banestasjon i hovedstaden, er ideen at slåsskampen skal se ut som om det er vanlige tilhengere fra Brann og VIF som havner i et såkalt hooliganoppgjør.

Rundt 30 mann fra en nynazistisk gruppe med VIF-supportere skal angivelig slåss med om lag 25 Brann-tilhengere. Slåsskampen er planlagt og allerede avtalt mellom grupperingene.

ØL, MUSIKK, sosial trygghet og forkvaklede tanker om egen og den hvite rases fortreffelighet er basisen som binder nynazistene sammen.

For første gang siden andre verdenskrig kan nazister marsjere i Oslos gater. Søknaden om å få markere Rudolf Hess' dødsdag med en egen marsj og påfølgende politisk appell kan vanskelig oppfattes som noe annet enn en ren provokasjon og et ønske om å få oppmerksomhet. Boot Boys har oppnådd begge deler. De har provosert, og fått nærmest maksimal PR rundt søknaden og Rudolf Hess-marsjen.

Hvem er egentlig Boot Boys? En stor og mektig nynazistisk organisasjon som skulle få flere tusen unge kvinner og menn til å marsjere i Oslos gater, samtidig som «Sieg Heil»-ropene runger?

Neppe. Boot Boys kan enklest karakteriseres som en gjeng forkvaklede unge menn, som har funnet et fellesskap i øldrikking på Bøler i Oslo, som hører på såkalt nasjonalistisk hvit musikk og sprer edder og galle om jøder, pakistanere og andre mørkhudede som de har fått for seg at de ikke liker.

BOOT BOYS er en forholdsvis ny og ubetydelig organisasjon. Lederfigurene er derimot rimelig godt kjent i det nynazistiske miljøet i Norge. Og det er slett ingen tilfeldighet at høyreekstremistenes ubestridte leder - Erik Blücher - er invitert og kanskje kommer til de planlagte nynazistarrangementene i Oslo denne helga.

Nynazistene er ikke mange, men har organisert seg i små grupper og forsøker så godt de kan å virke som om de er langt flere enn de i virkeligheten er.

Ved siden av at svenske nynazister er ventet til Oslo i helga, kommer også det som kan krype å gå av aksjonsvillige høyreekstremister fra hele Sør-Norge.

Tapere er en passende betegnelse for de åtte- ti medlemmene av Boot Boys. De har ikke akkurat havnet på livets solside. Skoletapere med lese-og skrivevansker, unge menn som har blitt outsidere i samfunnet.

Menn som har bygd opp en voldsom aggresjon og et brennende hat mot det meste. Et inderlig hat mot jøder og mørkhudede, som får skylda for at verden ikke akkurat har blitt slik de ønsket at verden skulle bli.

TAKTIKKEN til nynazister i Sverige og Danmark den siste tida har vært såkalte spontanmarsjer. I løpet av de siste ukene har nynazister marsjert både i Stockholm og Helsingør. Brått og uventet har de dukket opp, marsjert og ropt kampropet sitt. Like kjapt har de forsvunnet, før de risikerte å bli kjeppjaget. Verken i Stockholm eller i Helsingør kom personer til skade.

Det mest skremmende med Boot Boys er at det lille miljøet i drabantbyen Bøler trekker til seg unge gutter i 13- 14-årsalderen. Smågutter som ser opp til de eldre, og som blir opplært til å hate.