Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Norges Skiforbund

En gjennomgang var nødvendig

Verdikjeden i Ski Norge starter i klubbene. Det er her en styrking av ressurser må settes inn.

GRUNNLAGET: Det er i de 1150 skiklubbene det alt vesentligste av frivillighet og dugnad skjer. Det er også der noen blir så gode at de blir forbilder, skriver innsenderne. Her er Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Anna Svendsen etter 30 km klassisk i NM på Lygna i mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRUNNLAGET: Det er i de 1150 skiklubbene det alt vesentligste av frivillighet og dugnad skjer. Det er også der noen blir så gode at de blir forbilder, skriver innsenderne. Her er Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Anna Svendsen etter 30 km klassisk i NM på Lygna i mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Skitinget i Stavanger i 2018 vedtok å sette ned et utvalg som skulle se nærmere på organiseringen av Norges Skiforbund. Organisasjonsutvalget blei nedsatt med oss to som representanter for skikretslederne i de 16 skikretsene i Norge. Vårt oppdrag har vært operativt siden høsten 2018, med orienteringer til våre oppdragsgivere undervegs om arbeidets gang.

Vinklinga Esten O. Sæter velger for sin kommentar «Like dumme som svenskene» i Dagbladet 4. desember, er sjølsagt hans privilegium. Men siden vi synes den er på siden av vårt oppdrag, finner vi det rett å gi et tilsvar.

Norges Skiforbund er en frivillig og demokratisk forening/forbund. En sammenslutning som skikretsene i Norge fant det formålstjenlig å stifte allerede i 1908.

De 16 skikretslederne i Norge var samstemte om at en gjennomgang av Skiforbundets organisering var nødvendig. Med dette som utgangspunkt blei dette en sak på Skitinget i 2018. Oppdrag blei gitt og sammensetning av utvalget bestemt. Derfor er vi der vi er, i en høringsrunde med analyser, vurderinger og forslag som vi mener svarer ut bestillinga fra 2018.

Skitinget var også tydelige på at endringer måtte til, alle forhold tatt i betraktning. Veldig klart uttrykt måtte det ryddes i uklarheter i myndighet og ansvar og kretsleddet måtte styrkes for bedre å følge opp rekrutteringstiltak og breddearbeidet i de 1150 skiklubbene i landet.

Organisasjonsstrukturen i Norges Skiforbund er bygd på demokratiets prinsipper – der Skitinget er øverste bestemmende organ. Med et valgt Skistyre som ansvarlige mellom Skitingene. Organiseringsprosesser og endringer er alltid utfordrende og ofte frustrerende, der faktorenes orden er avgjørende for ryddig behandling.

Med lang erfaring fra deltakelse i norsk skiidrett, der en blir kjent med veldig mange ivrige og utholdende frivillige krefter som utfolder seg med klokskap og faglig innsikt, må vi som tillitsvalgte lytte til alle innspill. Til det beste for Norges Skiforbund og til beste for barn og unges læring og utvikling. Der den fremste målsetning er å gi mennesker varig glede og interesse til å bruke vinteren, snøen og skia til leken utfoldelse. Der også noen blir så gode i sin idrett at de blir forbilder for de som kommer.

Verdikjeden i Ski Norge starter i klubbene. Det er her det legges ned uegennyttig innsats og arbeid med fellesskapet som driver. Det er i de 1150 skiklubbene det alt vesentligste av frivillighet og dugnad skjer. Og det er her en styrking av ressurser må settes inn.

Hvis ikke den demokratiske orden alltid står øverst på huskelappen, vil frivilligheten, inspirasjonen og dugnadsånden forvitre. Dette gjelder fra første stavtak til noen få kan heve hendene over hodet i triumf!

Vi imøteser høringene og den videre prosess fram mot Skitinget i Ålesund tidlig i juni 2020, med den største årvåkenhet og saklighet. Der blir vedtak fatta og Norges Skiforbund forsetter med fornya krefter med demokrati i alle ledd.