Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En glad laks er en sunn laks

Det største problemet for laksen, og for oss mennesker, er at den er tvunget til å bli nesten helt vegetarianer.

Foto: Helle Aasand
Foto: Helle Aasand Vis mer
Meninger

Vår nye fiskeriminister har vist seg som en handlingens mann ved å gi laksenæringen klar beskjed om at det blir ingen betydelig vekst i næringen før de får løst problemet med lus.

Måten de prøver å løse luseplagen på nå, er å sprøyte laksen med plantevernmidler. Det er neppe bra for laksen og i hvert fall ikke for dem som skal spise den. Fortsatt bruker laksenæringen antibiotika. Men det største problemet for laksen, og for oss mennesker, er at den er tvunget til å bli nesten helt vegetarianer.

Laksen er i utgangspunktet en rovfisk som spiser andre fisker. 70 prosent av fôret er vegetabilsk. Mye av det er soyamel, som både kan inneholde sprøytemiddelrester og som kan komme fra den genmanipulerte soyaplanten.

Grunnen til genmanipuleringen er at planten skal tåle ekstra mye av plantevernmiddelet glyfosat. Men hovedproblemet med fôret er at det nesten ikke inneholder omega 3, men altfor mye omega 6. Ubalansen mellom disse to fettsyrene er en av årsakene til folks helseplager. Så når helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer fisk og helst fet fisk, glemmer de å opplyse om at den fete fisken bør være villfisk - og slettes ikke den helsefarlige oppdrettslaksen.

Det skal bli spennende å se om fiskeriministeren er så handlekraftig at han påbyr laksenæringen å fôre laksen med det som er naturlig for arten. Det vil koste litt mer for næringen, men helseministeren ville sikkert bli henrykt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media