«En glede å spille et ikon»

Nicole Kidman var skrekkslagen ved tanken på å spille Virgina Wolf. De første dagene av innspillingen tenkte hun bare på å komme seg unna forteller hun til Dagbladet.

NEW YORK: Hun syntes det var frigjørende å spille en sterk og kompleks kvinne som ikke er så glamorøs.

Når hun møter til intervju, har hun krøllene på plass, enda det er tidlig morgen. Nicole Kidman kommer slentrende inn med et forsiktig smil om munnen. Hun har høye hæler, brun buksedrakt og en mørk sløyfe i halsen. Litt beskjeden setter hun seg ned og ser en rett inn i øynene

- Jeg er virkelig spent på om folk kommer til å like denne filmen, sier hun.

Et stjernelag

Det er morgenen etter første pressevisning av filmen «The Hours» i New York. Filmen er bygd på ei bok av Michael Cunningham, en prisbelønnet roman om tre kvinner og forfatteren Virginia Woolf. Det er et stjernelag som bærer denne produksjonen. Meryl Streep spiller en kvinne i dagens New York, Julianne Moore gestalter en husmor i California på 50-tallet og Nicole Kidman spiller forfatteren selv.

- Galskap

- Mange mente det var galskap å la deg spille Virginia Woolf.

- Ja, jeg også. Jeg ble skrekkslagen da Stephen Daldry ringte og foreslo det. Til mine motforestillinger hadde han én ting å si: «Vær modig».

Og Kidman fikk bruk for motet sitt. Rollen som Virginia Woolf er et intenst kammerspill med en kvinne i en intens skapelsesprosess og store psykiske vansker.

Svømmetur

Kidman fikk også noen praktiske utfordringer. Hun spiller selv i en selvmordsscene hvor Woolf vandrer ut i vannet med lommene fylt av tunge steiner. Scenen innebar mange dykk og en betydelig svømmetur under vann.

- Jeg er tross alt australier.

Kidman forteller at hun leste Virginia Woolf på skolen, men at forfatteren da ikke grep henne spesielt.

- Kan forstå henne

- Nå, derimot, er hun en kvinne jeg kan forstå. Virginia Woolf kom inn i mitt liv på et tidspunkt jeg trengte henne. Misforstå ikke, jeg var ikke nær et sammenbrudd, men var i en livssituasjon som trengte noen nye perspektiver. Jeg liker ikke å blande personlig og profesjonelt liv, men Woolfs beskrivelse av komplekse menneskelige reaksjoner stemte for meg. Dessuten setter jeg pris på hvordan hun får sagt mye gjennom ikke dramatiske hendelser. I romanen «Mrs. Dalloway» skjer alt på en dag da intet hender.

For å spille, måtte Kidman delvis maskeres. Hun fikk en ny nese for å likne forfatterens markerte profil. Det vil hun helst ikke snakke om.

- Vi kan ikke avsløre filmens magi. Publikum kan ikke bli invitert til kinoene for å delta i et drama uten at vi holder fortryllelsen, sier Nicole Kidman.

SKREKKSLAGEN: - Jeg ble skrekkslagen da Stephen Daldry ringte og foreslo at jeg skulle spille Virginia Woolf. Til mine motforestillinger hadde han en ting å si:«Vær modig», forteller Nicole Kidman. Her fra en fest tidligere i sommer.