VANT PRIS: Lars Mytting fikk årets Bokhandlerpris for sin siste roman.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
VANT PRIS: Lars Mytting fikk årets Bokhandlerpris for sin siste roman. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

- En glede jeg ikke har kjent siden jeg var en liten unge på julaften

Lars Mytting fikk årets Bokhandlerpris.

(Dagbladet:) - Jeg fikk vite det litt på forhånd, men jeg kunne jo ikke si det til noen. Så jeg bare hoppet rundt og sa dumme ting til katten, sier Lars Mytting til Dagbladet.

I dag fikk han utdelt Bokhandlerprisen for romanen «Svøm med dem som drukner».

Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo.

- Sitrer i fingertuppene
«Svøm med dem som drukner» er Myttings tredje roman, men den første etter gigantsuksessen «Hel ved» - en fagbok om vedfyring. Vedboka havnet under mange juletrær i 2011, og trolig vil svært mange nordmenn få Myttings nye bok til jul i år.

Bokhandlerprisen stemmes fram av bokhandleransatte over hele landet, og har tradisjonelt vært en av de beste indikatorene på hvilken bok som blir årets førjuls-bestselger.

- Du sitter jo inne i fire år, med et nokså tåkete og uklart materiale. Så tar du det med ut i verden, og når du møter mange lesere som liker det, er det magisk. Det spesielle med Bokhandlerprisen, er at det er så mange som vurderer bøkene. De er som et boknorge i miniatyr, med folk fra alle smaksretninger og i alle aldre. Så dette er en kollossal hedersbevisning, sier Mytting, som ikke legger skjul på hvor glad han er for å få prisen.

- Dette er en glede jeg ikke har kjent siden jeg var en liten unge på julekvelden. Jeg kjenner det faktisk i kroppen, hvordan det sitrer i fingertuppene!

Familiehemmeligheter
- Jeg er også veldig stolt over å se min boktittel sammen med andre forfattere jeg setter høyt, som Per Petterson og Levi Henriksen, sier Mytting, og viser til tidligere vinnere av Bokhandlerprisen.

Han ble sammenlignet med nettopp Henriksen og Petterson, da Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve skrev om «Svøm med dem som drukner» i høst.

«Fortellingen er en tragisk og fantastisk historie om kjærlighet til treverk, om familiehemmeligheter, og om å finne ut hvem man er. Om hvordan man sørger, savner og elsker», skrev hun om boka, og mente at om «Hel ved» ikke har gjort Mytting til et kjent fjes ennå, så vil i alle fall denne romanen gjøre det.