En gledelig vending?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNDER OVERSKRIFTEN «Satanistprofessor, jeg?» tar Eva Lundgren (30.6) til motmæle mot kritikken etter SVTs dokumentar «Könskriget». Mitt anliggende er hennes nye vending i forhold til tidligere påstander om rituelle overgrep og drap. Hennes rapport fra 1994 skal ikke lenger leses som om den avdekker faktiske forhold.«Selvsagt kunne jeg ikke ta det de involverte sa som rene «facts»,» skriver hun nå.Det var imidlertid slik hun presenterte fortellingene, både i rapporten «La de små barn komme til meg» (1994) og i flere intervjuer. I boken forteller f.eks. informanten «Matilda» om rituelle overgrep og ritualmord i stor skala. Lundgren skrev: «Tror jeg på det Matilda beretter? Ja - dessverre» (s.196).Hun etterlot ingen tvil om at dette også forekom i Norge. Til Bergens Tidende (19.4.1994) sa hun:«Det finnes organisert kontakt mellom norske og svenske miljøer der barn blir brukt i rituelle sammenhenger. I satanistiske miljø blir unge jenter knyttet til miljøet som kjærester og gjort gravide. Fosteret blir brukt til ofring.»

OMFANGET kan heller ikke ha vært lite. Lundgren mente å vite at «Tusentalls grove barnepornofilmer viser det vi forteller». Vi må nesten tro de var fra Norden, siden det var nordiske forhold hun forsket på.Desto mer gledelig er det at Lundgren nå har latt sin egen motstand mot å tro uten gode bevis få et mer verdig utløp. Den gang sammenlignet hun nemlig tvilen med Holocaustfornektelse.Det halter fortsatt litt. Lundgren antyder fortsatt både at informantene var utsatt for grove overgrep, og at «droger trolig ble anvendt», noe som skulle forklare de fortellingselementer hun ikke lenger fester lit til. Jeg lurer allikevel på om hun har noen bedre dokumentasjon på neddoping enn hun hadde på ritualmord? Jeg er heller ikke sikker på hvor mye tvil hun virkelig viser. Hva betyr det egentlig når hun sier hun fortsatt er «overbevist om at de forteller om noe som er en skrekkfylt virkelighet»?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer