Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En god Cortado

Kammerjuryens novemberfavoritt er Cortados «fødte på aker sykehus en levende gutt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pseudonymet skjuler kammerdikteren Tyra T. Tronstad, som etter utmerkelsen har begynt å skrive under eget navn.

Juryen valgte å framheve seks dikt denne måneden, men «fødte på aker sykehus en levende gutt» av Tronstad nådde helt opp.

fødte på aker sykehus en levende gutt

Skrevet av Cortado 8. november 2001

noe ved kroppen din er så alene

en gang skal du slippe alt

snu deg mot støvet

lengte etter morgenen

spenne noen fast

forkaste en helgen

legge brød foran noens føtter

dundre fotballskoene i veggen

liste deg ut av min hud

Juryens kommentar:

Eit svært allmenn situasjon som startar med ein tittel som kunne vore eit fragment av ein fødselsannonse. Så står me i eit rom der det skjer eit verkeleg møte mellom eit opplevande og reflektert menneske og den nyfødde. Første linja er ei sterk understreking av det eksistensielle, einsemda i verda. Og resten av diktet har ei suveren veksling mellom det abstrakte og konkrete som lagar den blandinga mellom ytre og indre rom som er karakteristisk for mykje god poesi. Ser ein så på den overraskande kontrasten mellom nest siste og siste linja, finn ein eit godt døme på korleis slike skriveverktøy kan nyttast. Men her er det ikkje bare snakk om god teknikk. Det ligg ein innsikt i menneskelege relasjonar og utvikling under her, som gjev diktet ein klangbotn med ein djup tone.

For juryen,

Helge Torvund

BAK CORTADO: Tyra T. Tronstad skjuler seg bak pseudonymet Cortado. Diktet hennes «fødte på aker sykehus en levende gutt» ble månedens dikt for november.
Hele Norges coronakart