En god kristen

TV: Kristopher Schau er en talentfull markedsfører, nesten på høyde med pave Gregor den store, som på 500-tallet lanserte de sju dødssyndene. Selv har jeg aldri klart å holde disse syndene fra hverandre, og mange av mine egne overtredelser passer like godt under hovmod som under begjær, for eksempel. Jeg tror Martin Luther tenkte det samme da han besluttet at det var tullete å skille mellom dødssynder og andre – så han reformerte dem bort.

Schaus prosjekt er å undersøke om han havner i Helvete hvis han begår Gregors sju dødssynder. Jeg tror han lurer seg selv. Spørsmålet er om Schau begår synd i det hele tatt. Jeg tror Gud like gjerne tenker: «Denne mannen piner seg selv mer enn mange av dem jeg har sendt til himmels. Han er en selvplagende kristen av ypperste slag.»


Hos plastlegen


Kristopher Schau har gjort karriere av å mishandle seg selv og i første episode skal han være forfengelig, det vil si, hovmodig. Sammen med sine medsyndere, Morten Ståle Nilsen og Øystein Karlsen, drar han til Los Angeles for å fikse på trynet. Legen gir ham det glatte lag i form av Botox og en på haka, det vil si, inni haka.

Ikke for å være kjip, men dette er blitt gjort før. Noe mer original er penisavstøpningen og det er morsomt å se Schau som gigantisk drag-queen i homoparade. Det dokumentariske formspråket, for å ha nevnt det, er standard – her er det innholdet som teller.

De sju dødssyndene er ofte blitt behandlet i kunst og populærkultur. Mest relevant i denne sammenhengen er kanskje «Dirty Sanchez: The Movie», laget av et knippe kjekk ungdom kjent fra MTV som i likhet med Schau har stor glede av selvskading. Temaet behandles noe mer seriøst i «Se7en», der Kevin Spacey på teatralsk vis avliver de dødssyndige.


Dekker et behov


I åtte knappe timer skal Schau synde for oss. Hvordan skal dette gå? Det virker som om vår mest kjente «rikssynder» har startet mykt. Med tilstrekkelig oppfinnsomhet kan utforskningen av fråtsing og vrede bli mer ekkel underholdning. Men sjokkerende eller særlig støtende for andre enn de mest skuddredde, blir det nok ikke.

Uansett, de skal ha ros for at de prøver. Vi trenger folk som Schau. Det er noen år siden han var heit og på sitt mest motbydelige. I mellomtida har realitysjangeren gjennomlevd en rekke imbesille mutasjoner og selve virkeligheten har det heller ikke så bra.

Men resultat er allerede gitt, siden Schau fortsatt er blant oss, mens han markedsfører seg og sitt og fråtser i oppmerksomhet. Helvete, heller! Kanskje har han inngått en avtale med Gud om utsettelse.

I så fall har han bedre kontakter enn de deler av Kristen-Norge som har demonstrert syndig mye vrede i forbindelse med forhånds-hypen.

RIKSSYNDER: Kristopher Schau drar til Los Angeles for å pine og plage seg selv. Han kommer trolig til himmelen for innsatsen. Foto: TV 2
RIKSSYNDER: Kristopher Schau drar til Los Angeles for å pine og plage seg selv. Han kommer trolig til himmelen for innsatsen. Foto: TV 2 Vis mer