En god nordmann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVEM BESTEMMER? Språkrådet får strykkarakter for sin mildt sagt restriktive oppfatning av begrepet nordmann: «Nordmannen tilhører sin gruppe, og pakistaneren sin gruppe», svarte Språkrådet da Ny Tid etterlyste en bedre betegnelse enn det ekskluderende uttrykket «etnisk norsk».

I UKA SOM FULGTE har språkeksperter, antropologer og politikere uttalt seg. Men ingen er helt enige om hva en «nordmann» er. Skal begrepet forbeholdes hvite mennesker født og oppvokst i Norge av hvite norske foreldre som har bodd her siden Harald Hårfagres tid? Eller er det nok å ville være norsk? I dagens etniske mangfold rår usikkerheten, ikke minst blant journalister og politikere. Og det vrimler derfor av upresise betegnelser i mediene: «av utenlandsk opprinnelse», «tredje generasjon innvandrer» og - utrolig nok - «utenlandsk utseende» (985 treff i Atekst, som arkiverer alle artikler fra de største norske avisene).

OGSÅ I REGJERINGEN hersker det ulike oppfatninger. Som et resultat av oppsøkende journalistikk i Aftenposten, svarer kulturminister Trond Giske at hver enkelt må definere seg. Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier at en nordmann er en som er bosatt i Norge med plikter og rettigheter etter norsk lov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer