En god uvenn forlanger livet

Har du en god uvenn? En du kan tenke på nå og da, bare for å fylles med ergrelse? Et menneske som utgjør dine nattesider, forsterker dine egne dårlige trekk eller simpelthen irriterer vettet av deg ved sin blotte eksistens?

Jeg vet du har en. Du bør i alle fall ha det. En hjertelig uvenn skal man ta godt vare på. De er ikke bare viktigere enn du tror, de er også uunnværlige. I hvert fall for den ene av partene.

  • Nylig avgåtte og noe omtalte Torger Reve hadde ingen synlige fiender som styreleder i NRK. Men det er klart at noe på kjemifronten må ha sviktet fra første stund. Var det dårlig kjemi med ett eller flere av styremedlemmene, som nå fryder seg over utviklingen? Kom han på kant med de ansattes organisasjoner? Einar Førde? Åpenbart en av delene. Kall det interesseuenighet i valg av strategi og visjoner, kall det en formidabel kollisjon av verdier og kultur. Men aller helst er det: noen har ikke tålt trynene på hverandre.
  • Et godt uvennskap kan være både underholdende og omfattende. Når en langvarig isfront mellom en Jens P. Heyerdahl og en Gerhard Heiberg dras opp foran et bakteppe av tusenvis av arbeidsplasser, blir til sammenlikning din egen konflikt med nabo Jensen fattig på konsekvenser. Men selve kjernen er like inderlig, og til stor glede for andre naboer. Et godt uvennskap er aller best når det blir etablert ved første øyekast. I politikken florerer selvfølgelig nyinngåtte u-allianser, og på Stortinget i særdeleshet. Ideologiske føringer ligger i veien for de store crossover-vennskap, det er nå så. Likevel er det alltid noen som i ekstra grad klarer å opparbeide en massiv misnøye for en annen. Hanna Kvanmo og Kåre Kristiansen er blant de mest kjente fra før i tida. I påvente av at Rune Gerhardsen får slippe inn på tinget, kjemper Valgerd Svarstad Haugland/Eirin Faldet, Johan J. Jakobsen/Terje Johansen, Grethe Fossum/Rannveig Frøiland og Kjell Opseth/Lars Sponheim om den gule ledertrøya nå til dags.
  • Dårlig personkjemi er det nesten ingenting å gjøre ved. Det ideelle er å holde seg på avstand. Men det kan jo være at du må omgås din uvenn til stadighet. På arbeidsplassen, i naboskap, i familieselskaper. Det er verre på bygda enn i byen, hvor treff-frekvensen rammer deg ustanselig. Og du kan ikke gå av, som Reve. Men du kan ha det moro med lekkasjer.