Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Tonje Halbjørhus - «Etter stjernene»

En godt gjemt musikalsk «hemmelighet»

Glitrende visepop og americana på hallingmål fra Tonje Halbjørhus.

STERK OPPFØLGER: Tonje Halbjørhus følger opp debuten fra 2016 med et bunnsolid album med en en miks av viser. pop og country/americana. Foto: Randi Grønnerød
STERK OPPFØLGER: Tonje Halbjørhus følger opp debuten fra 2016 med et bunnsolid album med en en miks av viser. pop og country/americana. Foto: Randi Grønnerød Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Etter stjernene»

Tonje Halbjørhus

5 1 6

Visepop / americana

2019
Plateselskap:

Kveldslys Records

«På vei mot stjernene.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Den norske americana-familien vokser, og den tar noen nye retninger også. «Etter stjernene» er Tonje Halbjørhus' andre album. Hun er nok en hemmelighet for mange, men om det finnes noen som helst rettferdighet i dette landet bør hun med dette rykke opp til «elitedivisjonen». Radiokanalene kan bare plukke blant godbitene.

Visesanger

Den Oslo-bosatte hemsedølen er kanskje visesanger i bunnen, men sper her på med både country- og americana-elementer - ikke minst besørget av strengemester Bjørnar Ekse Brandseth (gitarer, dobro, pedal steel),

Allsidig gitarist

Han spiller i likhet med bassist Yngve Jondalen og korist Stine Andreassen i The Northern Belle, og er en av de mest allsidige - og i denne sjangeren mest brukte - gitaristene du finner i dette landet i dag.

Bakgrunnen er fra blues (Yngve and his Boogie Legs), men det virker som om americana har tatt mer og mer over det musikalske livet hans. Som en «norsk Buddy Miller» eller en yngre utgave av Geir Sundstøl (som begge spiller med «alle») , er Brandseth i stand til å løfte og krydre enhver låt - her blant andre åpningslåten «Heim», fengende «Savna den du va», tittellåten «Etter stjernene», bluesorienterte «Fotfeste» og albumets perle, avsluttende «Kveldslys».

«DIY-person»

Halbjørhus er en «DIY-person». Hun skriver låtene, spiller el-gitar, mandolin og munnspill, synger (på dialekt), produserer sjøl og gir ut på eget plateselskap. Sangene er skrevet hjemme i stua i Oslo og på reiser til byer som Nashville og Stockholm (som har fått sin egen sang, visa «Södermalm»).

Akkurat som kompet har hun en myk tilnærming i foredraget og skriver tekster om «de små ting» som kanskje ikke er så ubetydelige som man kan tro - om livet, kjærligheten og små detaljer i hverdagen.

I ryggen har hun i tillegg til de nevnte musikerne Martin Langlie (trommer og perk) fra Valkyrien. Lars Jonas Bergo (piano) og korist Live Miranda Solberg (soloartist under navnet Louien) . Sistnevnte er i likhet med Brandseth og Andreassen også med i gruppa Silver Lining, så her snakker vi om en eneste stor musikalsk familie!

Det nærmeste jeg ellers kan tenke meg av referanser her i landet er søskengruppa Narum fra Toten og en annen hallingdøl, Tove Bøygard.

Tonje Halbjørhus spiller releasekonsert i Kulturkirken Jakob onsdag 10. april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!