«En gogolsk vandring»

- Edvard Munchs barndomshjem???? Bodde han i Pilestredet 30? Der er det jo hussopp, så det må rives, svarer en stemme i Oslo kommunale kontorbedrifter på vår forespørsel om hva de som forvaltere vil foreta seg med huset. Han er forresten ikke helt sikker på om det er sopp der, siteres vil han i hvert fall ikke, og henviser oss til Rådhuset, der vi, etter å ha snakket med et utall stemmer som ikke kan uttale seg, får en på tråden hvis sjef visstnok har et visst ansvar, men som heller ikke vil siteres (på hva vet vi ikke), og som henviser oss til byantikvaren som kan fortelle at jo, de har huset i bevisstheten, det har de hatt i ti år, men politikerne...

  • Ut på ettermiddagen får vi til slutt en smørblid Grethe Horntvedt i tale, som, etter noen sleivspark til det forrige byrådet, viser til Plan- og bygningsetaten, der saken nå ligger, men den vil ta tid («Å, er det hussopp der?»). Og at dette ikke er noen opplagt sak, for kanskje skal de heller prioritere aktiviteter på Munch-museet.
  • Til NRKRadio uttaler Per Ditlev-Simonsen - som selv har Munch på veggen - at han på sin side ikke kan skjønne at det er så viktig å bevare Munchs barndomshjem, Munch bodde jo så mange steder, og det viktige er jo å bevare bildene hans...(!)
  • At «alle de andre stedene» Munch bodde som barn enten er revet eller totalrenovert, glemmer ordføreren. Han vet det kanskje ikke. Heller ikke at i dette «ubetydelige» barndomshjemmet døde Munchs mor, her laget han sine første bilder, her står fremdeles almetreet en kjenner som motiv i bildene hans, og her vendte han som gammel stadig tilbake for å erindre - og fotografere.
  • Så når turistene kommer til kulturlandet Norge for å gå i fotsporene til den Munch som både stat og næringsliv promoterer som vår største kunstner, da vil de finne et betongbygg på Tøyen der sentrale verk mangler fordi det ikke er midler til innkjøp av dem. I stedet kan de delta i kommunens nye kunstsatsningsområde, moroaktiviteter, og dessuten få kjøpt «Skrik»-T-skjorter og nøkkelringer som museet er pålagt å selge for å finansiere seg selv. De «finner» videre et revet hus og en forsvunnet eplehage på Ekely.
  • Og om de er raske, kommer de kanskje over et soppinfisert og gjenspikret hus i Pilestredet 30b, med et pent blått skilt som etter påtrykk generøst er bekostet av våre kunstbevisste politikere. «Her bodde Edvard Munch».