LEDER

En grå hverdag venter

Regjeringen ser rådvill ut.

OSLO  20151007.
Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20151007. Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Da var historiens første uttak av Oljefondet et faktum. I januar tok finansminister Siv Jensen ut 6,7 milliarder kroner, melder Dagens Næringsliv. Mye på grunn av den lave oljeprisen, er 2016 ventet å være det første året hvor vi tar ut mer enn det som kommer inn i Oljefondet.

Selv om denne tappingen av oljefondet peker fram mot en betydelig gråere morgendag enn gullalderen vi har vært vitne til de siste tiåra, er ikke dette i seg selv dramatisk. Poenget med handlingsregelen er nettopp å kunne holde stabile inntekter, selv med en varierende oljepris. Det vil likevel bli nødvendig å stramme inn livreima. Det er vi redd krever mer av statsminister Erna Solberg enn hun evner å levere.

Det er ingen enkel tid å lede landet. For hva bør de gjøre? Noen håper at oljeprisen snart skal heve seg opp til tidligere nivåer, og gjøre at vi går tilbake til å være «annerledeslandet». Da gir det mening å bruke mer, og ikke mindre, penger for å stimulere til aktivitet i den antatt midlertidige nedgangsperioden vi er inne.

Imidlertid er stadig flere overbevist om at oljeprisen kommer til å forbli lav. Og selv om den skulle øke, er det lite trolig at de gamle arbeidsplassene i oljesektoren kommer tilbake. Som samfunn er vi derfor nødt til å bevege oss vekk en oljedominert økonomi. Da er vi nødt til å legge til rette for, og smøre overgangen til, nye næringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer