Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En grå hverdag venter

Regjeringen ser rådvill ut.

OSLO  20151007.
Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20151007. Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Da var historiens første uttak av Oljefondet et faktum. I januar tok finansminister Siv Jensen ut 6,7 milliarder kroner, melder Dagens Næringsliv. Mye på grunn av den lave oljeprisen, er 2016 ventet å være det første året hvor vi tar ut mer enn det som kommer inn i Oljefondet.

Selv om denne tappingen av oljefondet peker fram mot en betydelig gråere morgendag enn gullalderen vi har vært vitne til de siste tiåra, er ikke dette i seg selv dramatisk. Poenget med handlingsregelen er nettopp å kunne holde stabile inntekter, selv med en varierende oljepris. Det vil likevel bli nødvendig å stramme inn livreima. Det er vi redd krever mer av statsminister Erna Solberg enn hun evner å levere.

Det er ingen enkel tid å lede landet. For hva bør de gjøre? Noen håper at oljeprisen snart skal heve seg opp til tidligere nivåer, og gjøre at vi går tilbake til å være «annerledeslandet». Da gir det mening å bruke mer, og ikke mindre, penger for å stimulere til aktivitet i den antatt midlertidige nedgangsperioden vi er inne.

Imidlertid er stadig flere overbevist om at oljeprisen kommer til å forbli lav. Og selv om den skulle øke, er det lite trolig at de gamle arbeidsplassene i oljesektoren kommer tilbake. Som samfunn er vi derfor nødt til å bevege oss vekk en oljedominert økonomi. Da er vi nødt til å legge til rette for, og smøre overgangen til, nye næringer.

I møte med denne oppgaven, ser regjeringen rådvill ut. Det er varslet en nødvendig verdiskapende skattereform, men hittil har regjeringspartiene gjort lite for å få partiene med på notene. De har vært mer opptatt av å ri egne kjepphester, som ytterligere kutt i formuesskatten, enn å få til en enighet om nødvendige endringer i det norske skattesystemet.

Den siste budsjettprosessen lover heller ikke godt for framtida. Den var preget av vilkårlige kutt, fullstendig manglende evne til å prioritere og et kaotisk etterspill, hvor en helt på tampen måtte innføre en dårlig utformet flyseteavgift og tappe Statkraft for egenkapital, for å skaffe inntekter.

Framtidige budsjetter krever tøffere ledere, som evner å kutte kostnader og innføre målretta, men upopulære, skatter og avgifter, som både gir inntekter og reduserer uønsket atferd.

Det er imidlertid tvilsomt om Erna Solberg evner dette, så lenge hun er nødt til å gi Venstre, KrF og Frp det de trenger.

Det er aktørene på bakken, i privat og offentlig sektor, vi må sette vår lit til. Vi får håpe politikerne våkner, før det er for seint.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media