DEBATT

Debatt: Grønn politikk

En grønn bygdestrategi vil gjøre Norge mer robust

Kjærlighet til moder jord er likt fordelt mellom bygd og by.

SMILER BREDT: Senterpartiet har verdens breiest smilende partileder, skriver kronikkforfatter Erik Solheim om Trygve Slagsvold Vedum (bildet). Men også MDG ligger an til stor framgang, skriver Solheim. Foto: NTB Scanpix
SMILER BREDT: Senterpartiet har verdens breiest smilende partileder, skriver kronikkforfatter Erik Solheim om Trygve Slagsvold Vedum (bildet). Men også MDG ligger an til stor framgang, skriver Solheim. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ett av de sikreste utfallene av kommunalvalget om en uke er at Senterpartiet gjør et heidundrende valg. Partiet har verdens breiest smilende partileder. De har hatt flaks med dårlig gjennomtenkte og enda verre gjennomførte offentlige reformer - tenk politi og kommune. Men SPs oppslutning viser framfor alt styrken i identitetspolitikk. Ved å fortolke alle spørsmål langs by/land-aksen har SP maktet å bli det kulturelle førstevalget for folk på bygda i Norge.

Miljøpartiet De Grønne ligger også an til stor framgang. Denne framgangen er speilbildet av Sp. MDG kan gjøre brakvalg i byene.

SP surfer på en kraftig global bølge. Den tradisjonelle klassepolitikken som dominerte nær alle industriland i hundre år, er på rask vei ut. En gang stemte arbeidsfolk til venstre, øvre middelklasse og borgerskap til høyre. De gamle skillene er ikke helt forsvunnet, men betyr mye mindre enn før. De som tror vi vil vende tilbake til det 20. århundres politikk, sliter med å finne overbevisende argumenter.

Ved presidentvalget i 2016 fikk Donald Trump ni prosent av stemmene i San Francisco og omtrent det samme i New York. Å finne noen som stemte Trump i Silicon Valley kan sammenliknes med jakten på nåla i høystakken. Til gjengjeld stemte 95 prosent i en valgkrets det nordlige Texas på Trump, og han fikk 70-80 prosent over store deler av det hvite Bygde-Amerika. Kort sagt - i de mest moderne storbyene stemte nær alle, rike som fattige, mot Trump. I kjerneområdene stiller nesten alle seg bak ham - industriledere, servitører og gruvearbeidere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer