Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En grotesk politisk renvaskelse

Når den massive NAV-feilen avdekkes, bruker politikere som Geir Pollestad en uke på å fordøye det - og spytte ut samme mistenkeliggjøring en gang til.

SP-PROFIL: Geir Pollestad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SP-PROFIL: Geir Pollestad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Senterpartiets Geir Pollestad er sentral stortingspolitiker for et parti med vind i seilene. De som har lagt merke til partiet med den trivelige lederen som er mot sentralisering og alt som er vondt og vanskelig, bør merke seg hvordan Pollestad nå omtaler NAV-ofrene som urettmessig er blitt stemplet som trygdesnyltere, møtt krav om store summer i tilbakebetaling og dømt til fengsel.

Han erkjenner at det de har gjort kanskje ikke likevel er straffbart, men de er ikke nødvendigvis «helt moralsk uskyldige», skriver Pollestad i et innlegg på Facebook.

De hadde jo sannsynligvis fått informasjon om at det de gjorde ikke var lov, poengterer han. «Den onde hensikten ligger fortsatt i sakene», sier han til Nationen.

NAV-SKANDALEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, mener deler av beklagelsen til Anniken Hauglie (H) er problematisk. Video: Emilie Rydning Vis mer

La oss minne Pollestad om hvem som også hadde fått informasjon om at det de gjorde ikke var lovlig: Den norske stat! Pollestads utfall er ikke bare usedvanlig ufølsomt overfor de mange som har blitt ofre for tidenes største rettsskandale i Norge, det er også et grotesk forsøk fra lovgivende myndighet til å vaske hendene og dytte skylden videre i systemet - ja, faktisk helt ut til den enkelte NAV-bruker.

Staten har tatt feil helt siden 2012, minst. Alle er nå enige om at det er oppsiktsvekkende at dette ikke ble oppdaget før. Trygderetten begynte å melde fra at dommene mot de som tok med seg ytelsene utenlands var feil allerede i 2017.

I november 2019 våger likevel Geir Pollestad å legge skylda på NAV-brukere for ikke å følge med i timen. Det er nesten nifst.

Det er viktig å si fra om denne kynismen. Ingen skal få trygdeytelser de ikke har krav på, men denne bevisst overtydelige mistenkeliggjøringen av trygdemottakere, ser vi gjentas igjen og igjen.

Det er grunn til å tro at politisk press for å unngå trygdeeksport, bidro til at Norge overså EØS-reglene og dermed fikk oss ut i dette uføret i utgangspunktet.

Når den massive feilen avdekkes, bruker politikere som Pollestad en uke på å fordøye det - og spytte ut samme mistenkeliggjøring en gang til.

Det ferske, statlige overgrepet gjør tydeligvis ikke inntrykk på lovgiveren. En stortingsrepresentant som mener ofre for et massivt, statlig maktovergep ikke er «helt moralsk uskyldige», er kanskje ikke helt moralsk tilregnelig selv.

NAV skal nå gå gjennom alle saker tilbake til 2012, for å finne og rette opp alle saker som er blitt behandlet feil. Det kan være snakk om tusener. Vi foreslår at Pollestad setter seg ned nå, og starter å skrive følgebrev med en unnskyldning fra ham som kan legges ved til alle som får sakene sine omgjort. Skriver han tre om dagen, rekker han kanskje å bli ferdig før stortingsvalget i 2021.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media