VAKLENDE:
Vidar Løfshus, sportssjef, har kommet med pinlige bortforklaringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
VAKLENDE: Vidar Løfshus, sportssjef, har kommet med pinlige bortforklaringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

En grundig og transparent granskning må til

Norske langrennsløpere fortjener bedre.

Meninger

Langrenn er vår nasjonalsport og norsk idretts sterkeste merkevare. Det er innen langrenn vi alltid har hatt våre største idrettshelter. Og doping, juks og tøying av grenser er noe alle andre driver med. Bare ikke vi. Det trodde vi, i alle fall. Nå begynner bildet å rakne.

Først ble Martin Johnsrud Sundby rettmessig dømt for å ha brukt en ulovlig stor mengde astmamedisin. Nå ser det ut til at også friske utøvere har fått astmamedisin før konkurranse.

Sportssjef Vidar Løfshus kaller det «forebyggende helsearbeid», som «brukes for å behandle luftveier slik at utøverne skal kunne yte sitt beste.» Antidoping Norge og svært mange leger som ikke er tilknyttet Skiforbundet reagerer derimot på praksisen med vantro.

I beste fall er overbruken av medisinen bare bortkasta ressurser og noe som øker risikoen for skade. I verste fall har norske utøvere hatt en konkurransefordel i forhold til andre lands utøvere.

Å se sportssjefen gå fra skanse til skanse siden Sundby-saken, og spesielt de siste dagene, har vært lite flatterende for norsk vinteridrett. Kommunikasjonen har vært preget av pinlige bortforklaringer framfor avklaringer. Vi tar ikke for mye i om vi sier at norsk topplangrenn nå befinner seg i en alvorlig tillitskrise. Vi forventer at det tas grep for å gjenopprette denne tilliten.

Toppidrettsledelsen må nå sette seg i førersetet og skaffe seg en oversikt over hva som foregår i Skiforbundet. Vi må også kunne kreve en grundig kartlegging av den totale medisinbruken til den norsk skieliten. Den må gjøres av et eller flere uavhengige organer og resultatene må gjøres tilgjengelig for og offentligheten, som eier norsk idrett og finansierer den.

Det er mye som tyder på at selvgodheten er blitt i overkant stor når Norges skiforbund tar så stor omdømmerisiko som de har gjort den siste tiden.

Vi er ikke uvant med at norske idrettsledere gjerne posisjonerer seg som mer moralsk høyverdig enn andre land i dopingspørsmål. Og norsk toppidrett har tradisjonelt vært ren. Derfor er det desto viktigere at man unngår å skape usikkerhet knyttet til bruk av reseptbelagte medisiner som det er mulig at kan virke prestasjonsfremmende.

Norske langrennsløpere fortjener bedre enn det vi har sett den siste tiden. Bare en grundig og transparent granskning som viser at det vi har hørt de siste dagene ikke stemmer, kan gjenopprette tilliten til skiledelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.