LEDER

En grunnlov på norsk

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Stortinget har i formiddag en historisk sjanse til å modernisere Grunnlovens språk og gjøre landets viktigste tekst forståelig for folk flest. Dagens grunnlov, som ble til før Norge hadde eget skriftspråk, er skrevet på et språk selv jurister sliter med å forstå. Man skulle trodd en slik endring derfor ville ha bred støtte blant de folkevalgte i jubileumsåret. De står ellers i kø for å forsvare klart språk i embetsverket, men forslaget har utløst en hard politisk og juridisk dragkamp som først de siste dagene endelig ser ut til å ha funnet sin løsning. Høyre sto inntil i går alene om å ville bevare Grunnlovens språk fra 1903.

Den vektigste innvendingen mot språkendring, har falt. Enkelte fryktet at ny språkdrakt kunne resultere i forvirring om den juridiske tolkningen. Det er grundig tilbakevist av fageksperter. En høyesterettsdommer og 30 jusprofessorer har i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen underskrevet på at det ikke er en utfordring, og ber komiteen om å modernisere språket for «å gi Grunnloven tilbake til folket». Da gjenstår tradisjon og kulturhistorie, men om man endrer språket, endres ikke historien. Landets grunnlov må være på vårt eget språk, selv om originalen ble til under et annet språkregime. Det burde være selvsagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer