En gudinne for vår tid

LADY GAGA: Hun kommer med et postmoderne kjærlighetsbudskap, perfekt tilpasset alle usikre tenåringer som higer etter å få være den de vil.

TVETYDIG: At hun fremstår vel så mye som en dragqueen som en biologisk kvinne, har gjort at det stadig har vært spekulasjoner om Lady Gagas kjønn. Og hun elsker det, skriver kronikkforfatteren om postjernen.Foto: AFP/Scanpix
TVETYDIG: At hun fremstår vel så mye som en dragqueen som en biologisk kvinne, har gjort at det stadig har vært spekulasjoner om Lady Gagas kjønn. Og hun elsker det, skriver kronikkforfatteren om postjernen.Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||HUN SNAKKER OM Jesus, lover frelse og fremstår i et overmenneskelig skjær for sine millioner av «monster»-tilhengere. Mens andre popstjerner er blitt elevert til guddommelig status ved sin død, fremstår Lady Gaga som en lys levende kjærlighetsgudinne midt iblant oss, senest i Oslo Spektrum denne helgen.

GUDENE ER alltid flersidige. Det er Jesusbarnet, den fattige snekker, det korsfestede mennesket, den gjenoppståtte Gud. Det er modergudinnen, den evige jomfruen, den gode mor, ødeleggerskeren, kjærlighetens herskerinne. Lady Gaga med sine ti tusen fremtoninger passer således rett inn i malen. Men Gagas egen mangesidighet er ikke på noen måte begrenset til forskjellige utenomjordiske parykker og kjoler i absolutt ethvert materiale. Hele hennes identitet og kropp er like så mangfoldig. Mens andre megastjerner snakker pent om toleranse om mangfold mens deres image viderefører kulturelle stereotypier, demonstrerer Lady Gaga det samme mangfoldet med sin kropp og identitet.

At hun fremstår vel så mye som en dragqueen som en biologisk kvinne, har gjort at det stadig har vært spekulasjoner om ladyens kjønn. Er hun mann, kvinne eller et sted midt imellom? Men som hun selv demonstrerer, kan faktorer som dette være fullstendig uvesentlig for hvem du er som person. «Jeg elsker ryktene om at jeg har penis», forklarer hun. «Dette får meg til å elske mine fans enda mer ... når 17 000 av dem kommer til en arena hver natt og ikke bryr seg om jeg er mann, kvinne, hermafroditt, homo, hetero, transperson eller transkjønnet.» Det som praktisk talt alle andre artister ville følt som et karrieremessig mareritt, er for Lady Gaga en seier: «Dette har vært min største bedrift i livet — å få unge mennesker til å forkaste det at samfunnet har lært dem at noe er galt ved dem.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer