En gudinne for vår tid

LADY GAGA: Hun kommer med et postmoderne kjærlighetsbudskap, perfekt tilpasset alle usikre tenåringer som higer etter å få være den de vil.

TVETYDIG: At hun fremstår vel så mye som en dragqueen som en biologisk kvinne, har gjort at det stadig har vært spekulasjoner om Lady Gagas kjønn. Og hun elsker det, skriver kronikkforfatteren om postjernen.Foto: AFP/Scanpix
TVETYDIG: At hun fremstår vel så mye som en dragqueen som en biologisk kvinne, har gjort at det stadig har vært spekulasjoner om Lady Gagas kjønn. Og hun elsker det, skriver kronikkforfatteren om postjernen.Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||HUN SNAKKER OM Jesus, lover frelse og fremstår i et overmenneskelig skjær for sine millioner av «monster»-tilhengere. Mens andre popstjerner er blitt elevert til guddommelig status ved sin død, fremstår Lady Gaga som en lys levende kjærlighetsgudinne midt iblant oss, senest i Oslo Spektrum denne helgen.

GUDENE ER alltid flersidige. Det er Jesusbarnet, den fattige snekker, det korsfestede mennesket, den gjenoppståtte Gud. Det er modergudinnen, den evige jomfruen, den gode mor, ødeleggerskeren, kjærlighetens herskerinne. Lady Gaga med sine ti tusen fremtoninger passer således rett inn i malen. Men Gagas egen mangesidighet er ikke på noen måte begrenset til forskjellige utenomjordiske parykker og kjoler i absolutt ethvert materiale. Hele hennes identitet og kropp er like så mangfoldig. Mens andre megastjerner snakker pent om toleranse om mangfold mens deres image viderefører kulturelle stereotypier, demonstrerer Lady Gaga det samme mangfoldet med sin kropp og identitet.

At hun fremstår vel så mye som en dragqueen som en biologisk kvinne, har gjort at det stadig har vært spekulasjoner om ladyens kjønn. Er hun mann, kvinne eller et sted midt imellom? Men som hun selv demonstrerer, kan faktorer som dette være fullstendig uvesentlig for hvem du er som person. «Jeg elsker ryktene om at jeg har penis», forklarer hun. «Dette får meg til å elske mine fans enda mer ... når 17 000 av dem kommer til en arena hver natt og ikke bryr seg om jeg er mann, kvinne, hermafroditt, homo, hetero, transperson eller transkjønnet.» Det som praktisk talt alle andre artister ville følt som et karrieremessig mareritt, er for Lady Gaga en seier: «Dette har vært min største bedrift i livet — å få unge mennesker til å forkaste det at samfunnet har lært dem at noe er galt ved dem.»

HENNES BUDSKAP er et postmoderne kjærlighetsbudskap, perfekt tilpasset alle usikre tenåringssjeler (uansett alder), som higer etter å få lov å være den de vil. «Glem alle som har fortalt dere at dere ikke passer inn», sier hun til sine fremmøtte tilhengere i Spektrum. «Dere er superstjerner!» Og hun mener ikke superstjerner i noen få warholske minutter, men hele tiden, for bestandig. Det som gjør deg til deg, er nettopp hva som gjør deg til superstjerne. Hun gir håp og lover frelse: «Til dere som blir mobbet på skolen; husk dette: En dag vil dere skinne på scenen.»

Som en annen guddommelig budbringer, viser hun også til sine like så guddommelige forgjengere. Under showet i Spektrum ber hun til en av dem: «Kjære Jesus Kristus. Noen sier at du bare elsker noen mennesker med spesifikke meninger, spesifikk tro og spesifikk seksuell orientering. Det kan ikke være riktig». Og det er ikke riktig, poengterer hun: Jesus «elsker alle».

SOM SÅ MANGE andre religiøse aktører, holder ikke ladyen seg borte fra det politiske landskapet. Og det er fullkommen harmoni mellom hennes generelle budskap om absolutt toleranse og hennes politiske aktivisme. Siden homoene frigjøringskamp, mot forbud i hæren, ekteskapet og andre steder, er den mest sentrale frigjøringskampen i USA og mange andre land, er det der hun konsentrerer sin innsats. Når det trengs, inkarneres hun følgelig i skikkelse av amerikansk politiker, komplett med dress og slips. og agiterer sitt budskap.
   
LADY GAGAS glitrende og guddommelige fellesskap er ikke basert på likhet, men på mangfold. Det er forskjelligheten som gjør at hennes utallige tilhengerne hører sammen. De er hennes «monstre», nettopp fordi ingen er like. Like så mye som hun er vår gudinne, er vi en aktiv del av hennes religion. Som hun sier fra scenen til sitt elskede publikum: «Det er dere som er min religion». Og det er en tro som alltid tilpasses, slik at det blir mest mulig nærhet med det samtidige publikum: «I kveld er min religion Oslo». 

Som andre guder, er likevel Lady Gaga ingen ufarlig figur. Hennes mektige sider finner man ikke minst i videoene der hun gjerne fremstår hevet over alle moralske grenser. Hun dreper for fote, både kjente og ukjente, vandrer inn og ut av fengslet, men alt på slik et absolutt teatralsk og dramatisk vis at det fremstår likeså urealistisk og fantastisk som mytene om de gamle guder.

EN SENTRAL DEL av det man kan se som en kult rundt Lady Gaga, er at hvem som helst av tilhengerne, kan bli Lady Gaga. På grunn av hvordan hennes nesten tegneserieaktige antrekk gjør at hun selv blir helt usynlig, skal det ikke mer enn en parykk, briller og noen hysteriske plagg til for å bli henne. Og mange blir akkurat som henne. Youtube flommer over av videoer der ungdommer og voksne over alle deler av verden iscenesetter seg selv som idolet sitt i hennes videoer.

På knappe to år har Lady Gaga, satt enhver annen popartist fullstendig i skyggen. Venter vi allerede bare på hennes arvtager, eller er hun den ene vi alltid har ventet på? Gudinnen for vår tid?

Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer