Helgekommentaren ved Aksel Braanen Sterri:

En guide til sikker sex

Sex mellom fremmede bør skje i misjonæren.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

#metoo har skapt en del forvirring om hva som er lov og ikke, spesielt når det kommer til sex i maktrelasjoner. Noen ting er åpenbare. En sjef som truer en ansatt med sparken om hen ikke blir med hjem fra byen opptrer klanderverdig.

Alle former for makt er imidlertid ikke problematiske. Om Rune Rudberg eller Petter Northug ligger med ihuga fans, er det greit, til tross for at det kan være et uttrykk for makt: Kjendisstatusen gir dem tilgang på et gode de ellers ikke ville hatt tilgang på.

Jeg tror det som skiller de to tilfellene, og andre tilfeller av farlig og ufarlig sex, er om makten kommer som et resultat av dominans eller prestisje. Sjefen og den ansatte er i en dominansrelasjon fordi sjefen har muligheten til gjøre den ansatte verre stilt. Rudberg og Northug kan ikke påføre sine fans en kostnad. De får tilbud om sex fordi prestisje er sexy.

At sjefer også har prestisje, og derfor framstår som attraktive, kompliserer ting. Sjefens problem er at det er vanskelig å utelukke at dominans spiller en rolle for den ansatte. Tilsynelatende frivillig sex kan tolkes som en uuttalt trussel om at hvis ikke du gjør som jeg vil, kan det få konsekvenser. Og da snakker vi ikke engang om utfordringene i organisasjonen som inntreffer hvis folk får inntrykk av at sjefen kan kjøpes eller manipuleres med sex.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer