En gullgruve

Thomas Hornes bok er en gullgruve for folk på jakt etter faktaopplysninger og gode klimaråd for hverdagslivet.

KLIMAVENNLIG DRIKKE: Papp er bedre enn flaske. Boka til Horne er full av illustrasjoner som er enkle å bruke. Illustrasjon: Eivind Stoud Platou, Press forlag
KLIMAVENNLIG DRIKKE: Papp er bedre enn flaske. Boka til Horne er full av illustrasjoner som er enkle å bruke. Illustrasjon: Eivind Stoud Platou, Press forlag Vis mer
Publisert

I stadig større grad preger klimakrisen hverdagen vår. Vi kildesorterer søppel, sykler til jobben, kjøper elbil og ønsker å begrense antall flyreiser. Men hvor stor virkning har egentlig disse valgene på klima?

Med Thomas Hornes «Den store klimaguiden» har vi fått ei bok som kan gi oss svar på spørsmålet. Han har tidligere arbeidet for Flyktninghjelpen og Amnesty International. Å dømme av boka er han godt trent i å lese rapporter og undersøkelser, tall og statistikk. Nå livnærer han seg som forfatter og foredragsholder med særlig interesse for mat, drikke og samfunnsspørsmål. Det går ikke bare fram av hans tidligere bøker om ølbrygging og matavfall, men også av årets bok. Den vant Brageprisen i kategorien for nyttebøker, og er proppfull av opplysninger om alle tings klimaavtrykk.

Alternativ til kollektivtrafikk

Her får du vite at elsparkesykkel er en av klimaverstingene og at det kan være bedre å fly enn å ta ferje. Det er heller ingen tvil om at elbilen danker ut bensin- og dieselbilene. Står du i kø fram og tilbake til jobb i en bensinbil, vil du finne gode råd om hvordan du enkelt kan redusere klimaavtrykket ditt. For selv om det er mest klimavennlige å kjøre kollektivt, sykle eller gå, finnes det andre alternativer.

Mer overraskende er det at plast er langt bedre enn sitt rykte. Så lenge det ikke kastes i naturen eller havet, er det bra for klima. Det reduserer matavfall med opptil 75 prosent. Ifølge en dansk undersøkelse er plastposer mer klimavennlig enn papirposer. Ja, det er to til tre ganger bedre enn flerbruksposer av polyester, 50 ganger bedre enn bomullsposer og hele 150 ganger mer klimavennlig enn økologiske bomullsposer. Å kjøpe en tøypose er med andre ord et valg med konsekvenser. Den blir først klimavennlig om man ikke glemmer den, men bruker den om og om igjen i lang tid.

FAKTASJEKKEREN: Thomas Horne har jaktet fakta, tall og statistikk - og serverer guiden til hvordan bli mer klimanvennlig i hverdagen. Foto: Colin Eick
FAKTASJEKKEREN: Thomas Horne har jaktet fakta, tall og statistikk - og serverer guiden til hvordan bli mer klimanvennlig i hverdagen. Foto: Colin Eick Vis mer

Klimadilemmaer

Boka får også fram dilemmaene vi stilles overfor om vi går oss selv nærmere etter i sømmene. Selv om jeg ikke spiser mye rødt kjøtt, skjer det at jeg unner meg en entrecôte og en god flaske rødvin. Ikke visste jeg at klimaavtrykket av et kilo rødt kjøtt tilsvarer 2200 plastposer eller et år med pendling med T-banen! Jeg har heller ikke tenkt på at vin på kartong er langt mer klimavennlig enn vin på flaske. Siden det skyldes flaska, er det dårlig nytt også for dem med sans for flaskeøl. I et klimaperspektiv er det bedre å drikke en drøy liter kartongvin enn ei flaske vin eller to flasker øl.

Hornes bok er en gullgruve for folk på jakt etter faktaopplysninger som kan krydre samtalen under et middagsselskap.

Under tittelen «Ikke la klimaskeptikerne slippe unna!» har han også skrevet en liste med argumenter man kan bruke om man skulle havne ved samme bord som en som mener at vitenskapen tar feil. Sjansen for det er jo større i Norge enn nesten noe annet sted i verden. Til tross for høyt utdanningsnivå, er vi det nest mest klimaskeptiske folkeslaget i verden. Hele åtte prosent av oss mener klimaendringene ikke er menneskeskapte. Også det paradokset tas opp i boka.

Stilige illustrasjoner

Horne har valgt å fordele og diskutere alle disse opplysningene i åtte kapitler om transport, bil, ferie, mat, matsvinn, klær, hus og duppeditter. Så selv om man ikke leser boka fra perm til perm, er det enkelt å orientere seg i den. Dessuten er Eivind Stoud Platous illustrasjoner stilige, oversiktlige og svært informative. Ved hjelp av dem er det lett å sammenlikne hvor stort klimaavtrykket er av ulike matvarer, transportmidler og tekstiler. I enkelte tilfeller synes jeg faktisk det var lettere å orientere meg i illustrasjonene enn i Hornes tekst.

For det er ikke til å stikke under en stol at Horne er litt for raus med alle opplysningene han har funnet fram til. Med fordel kunne han ha brukt litt mer plass på å hjelpe leseren til å fordøye dem. Tidvis ligger framstillingen for tett på kildene. Da virker det som om han selv ikke har rukket å fordøye dem, og det er vanskelig å henge med i de lange setningene.

Men om man skal kjøpe en guide til en klimavennlig livsstil, er det ikke vanskelig å anbefale denne. Den er til og med trykket på et klimavennlig papir framstilt av jordbruksavfall. Det skal være «47 % bedre enn gjennomsnittlig EU-papir, og til og med 29 % bedre enn resirkulert papir».

Spørsmålet forfatteren, forlaget og kanskje hele bokbransjen snart må stille seg, er hvorfor den ikke er å få kjøpt som e-bok. Det er jo tross alt den mest klimavennlige måten å utgi bøker på.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer