GULL-MAO: Han er omstridt, men ikke i hjembyen Shaoshan i Kina, der hans 120-årsdag 26. desember innledet en overdådig feiring. Foto: AFP /NTB Scanpix
GULL-MAO: Han er omstridt, men ikke i hjembyen Shaoshan i Kina, der hans 120-årsdag 26. desember innledet en overdådig feiring. Foto: AFP /NTB ScanpixVis mer

En gyllen anledning

En revolusjon er som kjent ikke noe teselskap, selv ikke på 120-årsdagen for den revolusjonære.

Kommentar

Andre juledag ville Kinas store rormann, Mao Zedong, ha fylt 120 år. Hjembyen Shaoshan i Hunan-provinsen, der han kom til verden 26. desember 1893, har iverksatt en feiring som er noe langt mer overdådig enn et teselskap. Det er blant annet laget en statue til en sum tilsvarende 100 millioner kroner. Den er dekket med gull og pyntet med jade og edelsteiner. 20 håndverkere har jobbet i åtte måneder med skulpturen av en sittende Mao som skal plasseres på en sokkel av marmor. Shaoshan-feiringen skal koste opp mot to milliarder i alt.

Men feiringen bør ikke ta overhånd, ifølge ferske direktiver fra lederne i Beijing. Noen har fått kalde føtter over Mao-dyrkelsens renessanse. En gallaforestilling til minne om Mao i Folkets store hall i Beijing den 26. desember har plutselig fått et nytt navn. Nå dreier det seg om en «Nyttårsgalla». En planlagt dokumentarserie om Mao på 100 episoder i den statseide kringkasteren CCTV er blitt avlyst.

Kommunistpartiet har sendt ut varsler om at alle Mao-relaterte begivenheter i anledning 120-årsdagen må godkjennes av partiets propagandaavdeling. Hva står på spill?

Kinas nye leder, Xi Jinping, har vist klare nymaoistiske tendenser. Han har revitalisert gammel praksis med nærmest rituell offentlig kritikk og sjølkritikk blant høytstående kadre. Men han balanserer på en slakk line. Den som i nyere tid har stått fram som ivrigst Mao-disippel var jo Bo Xilai, den tidligere partisjefen i Chongqing som er detronisert og dømt for korrupsjon. Det er i Xi Jinpings interesse å markere avstand til Bo Xilais linje.

I Xi Jinpings regime pågår det dessuten en uttalt kampanje mot offentlig sløsing og luksusvaner. Et offentlig betalt Mao-jubileum vil lett kunne falle inn under kategorien overdådig forbruk. Mao er dessuten ikke 100 prosent rehabilitert i kinesiske historie. Selv om nyere arkivmateriale har dokumentert at Mao kan ha opp mot 50 millioner kinesiske liv på samvittigheten, er han fortsatt kreditert for 70 prosent gode handlinger, mot 30 prosent dårlige, ifølge offisiell kinesisk retorikk. Og viktigst: han figurerer på alle kinesiske pengesedler.

Så jubileet i Shaoshan vil sannsynligvis fortsette uforstyrret. Den røde turismen blomstrer uhemmet; i fjor besøkte mer enn 8,5 millioner pilegrimer fødestedet. En dag i november i år kom 50 brudepar fra hele Kina til byen for å avlegge et kollektivt, rødt ekteskapsløfte under mottoet: La formann Mao være vitne til vår kjærlighet.
Noe vanlig teselskap ble det ikke andre juledag heller.