Vis mer

En gyllen diamant er mestertyvens beste venn

Fransk kuppfilm i de beste tradisjoner.

DVD: Det store kuppet er en velkjent metafor for selvrealisering, både fysisk og mentalt. Det som først og fremst lokker, er selvsagt penger, gull og diamanter. Men det ligger også et element av mestring og selvbeherskelse i planlegging og utførelse av kompliserte ran.

Den geniale operatøren er også en slags vismann. Helst bør skaden på andre mennesker være minst mulig. Av moralske årsaker. Men også av nyttehensyn: Jo mer vold man bruker, jo mer intens blir jakten fra politiets side.

Veien inn til skattene er brolagt med hindringer som må forseres. Man må overliste de som vokter verdiene uten å bli avslørt underveis. Alt dette utgjør rituelle spenningselementer som stadig får nye vrier på film.

Se for eksempel den franske filmen «The Diamond Conspiracy», som nylig er lansert på DVD i Norge. Filmen er regissert av Eric Barbier, kjent for thrilleren «Le Serpent» (2006). Han har lagd en snedig, kjapt regissert høk-over-høk-fortelling som inkluderer intens spenning, kjærlighet og diamanten «florentineren», en uvurderlig, lysende stein vært i uoversiktlig antall millioner.

Fortellerkunsten her er å ikke røpe for mye, heller ikke for lite, men finne den perfekte balansen. Barbier har full kontroll. Filmen går gjennom alle de stadier en god kuppfilm bør romme; planelegging, utførelse, hindringer og sluttoppgjør.

Yvan Attal (som også spilte i «Le Serpant») og argentinske Bérénice Bejo spiller glimrende.

Den som vil ha mer fra diamantbransjen og tilleggende herligheter, bør lete opp disse ti: «To Catch A Thief» (1955), «Pink Panther» (1964), «The Hot Rock» (1972), «Diamonds» (1975), «Thief» (1981), «A Fish Called Wanda» (1988), «Reservoir Dogs» (1992), «Snatch» (2000), «Ocean?s Twelve» (2004), «Flawless» (2007) og «Man On A Ledge» (2012).

Som det også heter i en kjent film: Diamonds are forever.